Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Привилегията да избереш – гласът ти е твоята защита срещу "лошото време" на политическата сцена
©
Избор на власт, политици, управление или просто избор на дрехите, с които излизаш сутрин! Аналогията не е нелепа. Ако сутринта не ти се мисли какво да облечеш и послушаш съвет от някой друг, в края на деня не можеш да се сърдиш на него, а на себе си, защото си се пуснал по течението. В другата ситуация – ставаш, проверяваш прогнозата, обличаш се адекватно. В края на деня се прибираш със задоволство, защото си взел чадър, а навън вали като из ведро, а около теб щъкат десетки "мокри кокошки".

На 27 октомври България отново ще се изправи пред избори, но за голяма част от гражданите това събитие изглежда като още една рутинна процедура, лишена от значимост. Ниската изборна активност и натрупаното разочарование от политическата система са ясни индикатори, че електоратът страда от липса на мотивация и дълбока апатия. Но какво стои зад този феномен и каква е психологическата тежест на избора? Защо хората предпочитат да останат пасивни, когато на карта е поставено бъдещето на страната? Обръщаме се към психологията и прочита на експертите, защото в крайна сметка независимо от конкретния избор, просто става въпрос за такъв.

Психологията на апатията: Какво ни кара да бездействаме?

Апатията е емоционално състояние на безразличие и липса на интерес към важни събития или действия. Психологически тя може да бъде резултат от няколко фактора:

Разочарование и цинизъм: Често гражданите, които са участвали активно в минали избори, но не са видели реални промени, развиват усещане за безсилие. Според изследвания, когато хората смятат, че техните действия няма да доведат до желан резултат, те губят мотивация да участват в бъдещи процеси.

Липса на доверие в политическата система: Разочарованието от корупция, злоупотреби и некомпетентност на лидерите води до усещане за неефективност на институциите, което допълнително подкопава волята за участие в избори.

Отговорността и тежестта на избора

Психологически, правото на избор носи със себе си определена тежест. За някои хора тази тежест може да бъде мотивираща, тъй като дава чувство на контрол и отговорност за случващото се в обществото. За други обаче изборът може да е източник на тревожност и объркване, особено ако възприемат избора си като незначителен или ако се страхуват от последствията.

Страх от грешен избор: Психолозите твърдят, че хората често изпитват т.нар. decision paralysis, когато се сблъскват с трудни избори. Това може да се отрази и на политическите решения, когато изборите се възприемат като сложни или объркващи.

Отговорност и ангажираност: Противно на апатията, съществува и група от хора, които вярват в необходимостта от участие в изборния процес. Те възприемат гласуването като граждански дълг и начин да участват в управлението на държавата.

Как апатията се отразява на обществото?

Когато голяма част от обществото изпада в апатия и не гласува, се създава вакуум, който позволява на малцинство да взема решения вместо мнозинството. Това може да доведе до по-голяма концентрация на власт в ръцете на определени групи и влошаване на демократичния процес. Според някои изследвания, политическата апатия води до снижаване на качеството на управление и засилване на социалното неравенство.

Защо е важно да гласуваме?

Гласуването не е просто механичен акт, а израз на отговорност и грижа за бъдещето на обществото. То дава възможност на гражданите да се включат активно в процесите на вземане на решения. Когато не гласуваме, ние се отказваме от това право и в известен смисъл, се отказваме от правото си да изискваме по-добро управление. Както казва известният политически психолог Робърт Дал: "Гражданите, които не участват в политиката, сами се лишават от възможността да влияят на своето бъдеще."



Още по темата: общо новини по темата: 616
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
предишна страница [ 1/103 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Парашутисти паднаха край Ботевград
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (464) 14%
Добре, но можеше и по-добре (451) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1746) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: