Призив от БАБХ: Следете за маркировката, гарантираща качеството и произхода на агнешното и яйцата
"При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на печат на месото, което за нас говори, че това месо е без произход и това месо би могло да бъде потенциално опасно за консумация", това каза д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните", БАБХ.
Месото след направена проверка и уточняване, че има нарушение се бракува и се изпраща за унищожаване. Подобни са и проблемите, които срещат от БАБХ с яйцата.
"Отново проблем е липсата на маркировка на черупката на яйцата. Има доста яйца, насочени за унищожаване, които нямат документи за произход и нямат код на черупката, който да показва техния произход", информираха от БАБХ.
Д-р Любомир Кулински посочи пред БНТ, че това, което гарантира за произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е отново маркировка на черупката.
"Има ли маркировка на черупката, това показва на потребителя, че тези яйца яйца произхождат от регистрирана ферма, преминали са през ветеринарен контрол, и така може да е има висока степен на доверия за тяхната безопасност".
"Извън текущия контрол във връзка с наближаващите празници, ние сме предприели така наречените засилени проверки, които касаят предприятията за производство и добив на месо, които касаят магазините, заведенията за обществено хранене. Общо взето целият спектър от веригата, в който се предлагат храни от началото до края".
Дой допълни, че засилените проверки ще траят един месец, защото тази година Великден и Гергьовден са ден след ден.
"Започнаха засилените проверки на 8-ми и ще завършат на 8-ми", допълни Кулински. На 9, 10 май от БАБХ ще качат на техния сайт обобщена информация от проверките.
"За момента проверките показват, че по отношение не безопасността на храните, пазарът е сравнително спокоен, нямаме някакви груби нарушения или хранителни инциденти, не дай си Боже, но нарушения има почти във всяка една от областите, които проверяваме".
Вече има санкционирани няколко по-малки и по-големи обекти по отношение на агнешкото месо.