В Поморие и в Несебър този сезон отваряли врати 12 нови комплекса. Само за там щели да са необходими 6000 работници. Всеки втори работник в Златни пясъци и всеки трети в Слънчев бряг е от Добрич. През зимата пък нашите кадри бягат в Германия, Дания и Белгия, посочи Димитров. Въпреки примамката за високи заплати един майстор-готвач в Германия вземал чисто 800 евро, като се махнат разходите за квартира, храна, транспорт и консумативи. Същевременно по нашето Черноморие нямало по-ниска заплата от 600 - 700 лв. бруто. Браншови организации са провели проучване в 10 професионални гимназии, свързани с туризма.
Оказва се, че паралелки има, но не и деца. Едно от обясненията е, че повечето тийнейджъри преценяват, че могат да станат сервитьори, бармани или готвачи с няколкомесечен курс, докато чужд език не могат да научат за толкова време и предпочитат езикови или икономически школа. Другият проблем, който често спъвал младите хора да учат в паралелки с профил туризъм, е сезонната работа, при която няколко месеца се трудиш, а в останалото време оставаш вкъщи без пари. Браншовиците планират среща с министрите на социалната политика и на образованието за бързо излизане от кризата с кадрите в туризма. Още в началото на януари собственици на хотели и ресторанти от Балчик започнаха да си търсят кадри.
От бюрото по труда в Добрич пък обявиха, че спешно се търсят кандидати за обучение за камериерки. Кандидатите трябва да са или младежи до 29-годишна възраст, или да са над 50 години, може и да са с намалена работоспособност, а минимално исканото завършено образование е основно. По време на обучението курсистите ще получават стипендия в размер на 8 лв. на ден.
Източник: в. "Монитор"