Проблеми за шофьорите, които са свикнали да минават годишния технически преглед по втория начин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:10 / 01.08.2024
1421
Промени в изискванията към автомобилите няма -  просто вече ги няма "сивите" пунктове за технически прегледи, които пропускаха всякакви коли срещу съответно по–високо заплащане и по "приятелска линия". Това коментира Петър Захариев от специализираното издание Аutomedia.bg в предаването (О)позиция на сайтът Segabg.com

На 22 юли изтече гратисният период, в който всеки пункт трябваше да има онлайн връзка с "Автомобилна администрация", така че да изпраща в реално време резултатите от тестовете на колите. След тази дата 90-ина  от над 1000 пункта бяха затворени -  завинаги или временно, защото нямат нужния софтуер за предаване на данните.

Преди беше възможно колата да мине преглед дори ако изобщо няма катализатор, с неизправни спирачки и т.н. Сега компютър, а не човек решава дали автомобилът покрива критериите, тоест елиминирани са възможностите за подправяне на данните.

Стара или не, ако колата е добре поддържана, ще издържи годишния "изпит", категоричен е експертът. Той препоръчва преди годишния преглед автомобилът да мине на профилактика в надежден сервиз - за да се види дали няма нужда от ремонт, смяна на маслото, на филтри и т.н.

"При бензиновите коли е различно измерването и заради това е по-трудно минаването на ГТП. При дизеловите коли, например, се измерва само димът, който излиза от ауспуха. Докато при безниновите коли дори и при некачествено гориво също може да повлияе - някой може да пострада, ако си е сипал евтин бензин няколко дни преди прегледа."

"Държавата отказва да се намеси и да забрани вноса на 10-годишни коли. Лобито на дизеловите автомобили у нас е много силно"

"Очаква се глобално търсене на катализатори. При-новите коли са и много по-скъпи, имат и ценни и метали. А и те са изключително лесно за крадене. Българинът гледа да спести от всичко, което може - ще си смени маслото пред входа, ще си вземе накладки от интернет, защото са по-евтини и т.н."


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", в посока Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Пожар! Подпали се влака София-Варна
Пеевски: РСМ да се извини на България и българите!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).