Проблемът с шапа у нас е минимален докато не достигне големите ферми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:21 / 17.01.2011
752
Проблемът с шапа у нас е прекалено локализиран и минимален, смята председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обясни, че притеснителна и страшна би била само хипотезата, ако шапът стигне до големите животновъдни ферми, които обаче по думите му "са много далече от зоната на огнището".

"Една четвърт от фирмите за месопреработка у нас се намират в седемте области, които бяха затворени за търговия с месни продукти. Става дума за 92 месопреработвателни фирми. Между тях има и по-големи, има и много малки. Обикновено фирмите имат договори с големите търговски вериги и не търгуват само в своята област или само в тези седем области", каза Вътев.

По думите му централните складове на големите търговски вериги се намират в Пловдив и в София, а със забраната за търговия, на тези фирми им се спира достъпът до складовете, което води до сериозни финансови поражения заради пропуснати продажби.

Кирил Вътев коментира и евентуалната зараза с шап при животните в село Резово. "Доколкото съм запознат, животните в село Резово са за лична консумация на местното население. Животните там не е са бизнес количество, каквото в големите ферми, намиращи се доста далече, извън 10-километровата зона, която първо се проверява, когато има огнище", каза той.

"Няма как да не се притесняваме. Но така, както е безполезно да не се притесняваме, така е безполезно и да хиперболизираме един проблем, който е прекалено локализиран и който е прекалено минимален. Говоря за баланс на оценка, за адекватност на оценката, на тревогите. Взети са прекомерни мерки. В Главна дирекция "САНКО" на Европейската комисия е изпратен доклад, че в 10-километровата зона около село Кости всички проби са отрицателни. Докладът е подписан от д-р Бойков и е на английски език. Главна дирекция "САНКО" го изпраща веднага в Европейската асоциация на търговците на живи животни за месо, които много внимателно следят всички ветеринарни проблеми в целия свят, и нашата асоциация, която членува в тази организация, получи доклада на д-р Бойков на английски език. Там коментарът на колегите от Брюксел е, че ние нямаме толкова голям проблем с шапа", посочи още Кирил Вътев.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
02.03.2011 Отмениха всички мерки срещу шапа
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).