Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблемът с шапа у нас е минимален докато не достигне големите ферми
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 17.01.2011Коментари (0)752
© Varna24.bg
Проблемът с шапа у нас е прекалено локализиран и минимален, смята председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той обясни, че притеснителна и страшна би била само хипотезата, ако шапът стигне до големите животновъдни ферми, които обаче по думите му "са много далече от зоната на огнището".

"Една четвърт от фирмите за месопреработка у нас се намират в седемте области, които бяха затворени за търговия с месни продукти. Става дума за 92 месопреработвателни фирми. Между тях има и по-големи, има и много малки. Обикновено фирмите имат договори с големите търговски вериги и не търгуват само в своята област или само в тези седем области", каза Вътев.

По думите му централните складове на големите търговски вериги се намират в Пловдив и в София, а със забраната за търговия, на тези фирми им се спира достъпът до складовете, което води до сериозни финансови поражения заради пропуснати продажби.

Кирил Вътев коментира и евентуалната зараза с шап при животните в село Резово. "Доколкото съм запознат, животните в село Резово са за лична консумация на местното население. Животните там не е са бизнес количество, каквото в големите ферми, намиращи се доста далече, извън 10-километровата зона, която първо се проверява, когато има огнище", каза той.

"Няма как да не се притесняваме. Но така, както е безполезно да не се притесняваме, така е безполезно и да хиперболизираме един проблем, който е прекалено локализиран и който е прекалено минимален. Говоря за баланс на оценка, за адекватност на оценката, на тревогите. Взети са прекомерни мерки. В Главна дирекция "САНКО" на Европейската комисия е изпратен доклад, че в 10-километровата зона около село Кости всички проби са отрицателни. Докладът е подписан от д-р Бойков и е на английски език. Главна дирекция "САНКО" го изпраща веднага в Европейската асоциация на търговците на живи животни за месо, които много внимателно следят всички ветеринарни проблеми в целия свят, и нашата асоциация, която членува в тази организация, получи доклада на д-р Бойков на английски език. Там коментарът на колегите от Брюксел е, че ние нямаме толкова голям проблем с шапа", посочи още Кирил Вътев.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 1
02.03.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: