
ЗАРЕЖДАНЕ...
Продава ли се у нас топено сирене вместо кашкавал? | ||||||
| ||||||
Въпросната вносна суровина се нарича калиата. "Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, казва пред bTV Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян. Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина. "Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, добавя Милкана Йорданова. Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява. |
Ако днес имаше местни избори във Варна? | ||
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (75) | 27% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (21) | 8% | ![]() |
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (34) | 12% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (145) | 53% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg