Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Продават фалшиви дипломи за висше по 500 лева в интернет
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 29.11.2011Коментари (9)919
© Varna24.bg
Фалшиви дипломи за средно и висше образование напълно официално и легално се предлагат в интернет, откри проверка. В един от най-известните сайтове за обяви, наред с офертите за покупко-продажби и търсене и предлагане на работа, стои и обява със следния текст: "Продавам дипломи за средно и висше образование. Качество и коректност." В обявата има посочен и имейл за контакти. Тя е пусната в сайта на 15 ноември с едногодишен срок на валидност и само за 13 дни, до вчера, беше видяна 6317 пъти. Не е ясно колко от разгледалите я интернет потребители са решили да се възползват от предложението. На въпроса за цените на дипломите неизвестният търговец уклончиво отговори, че те зависят от това на кое учебно заведение са.

Най-скъпо се харчели дипломите от СУ, УНСС и Стопанската академия в Свищов. Във втората категория били документите от останалите големи вузове в страната, а в третата категория попадали средните училища. Цените на дипломите тръгват от 500 - 600 лв. за дипломите за средно образование и 800 - 1000 лв. за висше и могат да достигнат до 2500 лв. и нагоре в зависимост от реномето на университета.

Проверка в интернет форумите и чат каналите показа, че темата за купуването и снабдяването с фалшиви дипломи за средно и висше образование е често срещана. В много малко от случаите обаче търговците директно обявяват предлагането на такава стока. Това обикновено става чрез посредници, които пробват кандидата с въпроси от типа: "Абе, аз имам един познат, който може да уреди нещо по въпроса, обаче ще трябва да се срещнете с нещо на четири очи и ще ти излезе малко скъпичко. Защото нали знаеш, че е незаконно и пипнат ли те, отиваш на съд." Ако това напомняне не стресне мераклията да стане интелектуалец на хартия, се разменят имейли и телефони и се пристъпва към деловата страна на въпроса - заплащането и получаването на документа.

Потърпевши обаче предупреждават, че повечето от предлагащите фалшиви дипломи в Мрежата всъщност са изпечени измамници. Един от тях се представял като служител на МОН и обещавал на клиентите си, че получените от него дипломи ще бъдат надлежно регистрирани и заверени в Министерството и училището, от което са издадени. За да убеди клиентите си, той им изпращал служебна бележка за това, че дипломите са заверени в МОНК и печат с абревиатурата, както и копие от служебната си карта, че работи в Министерството на образованието и културата. Едва след като "изгорели" и станали клиенти на прокуратурата, някои от клиентите му решили да направят проверка и се оказало, че министерство с такова име отдавна няма, а лице с такова ЕГН никога не е съществувало. В други случаи пък търговците искали да им бъде изпратено капаро от 200-300 лв. и след това изключвали телефоните и изтривали имейла си.

Търсещите дипломи за висше образование споделят най-често, че те са им необходими при подаването на документи за работа. Онези, които искат да се сдобият с документ за завършено средно пък, най-често обясняват, че той им е необходим, за да могат да се запишат за шофьорски курсове.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2023 г.
0
 
 
Издаваме: ДИПЛОМИ И ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ. Заплащането се извършва при свършена работа. Пишете на телефон: 0887725596 във Вайбър или Уатсъп.
-1
 
 
Нямаме държава! Администрацията, служителите се чувстват недосегаеми и тормозят граждани и фирми !Мързи ги, освен когато трябва да направят мръсно или да изнудят някого ? Дали има наказан служител по следните закони ?Закон за ограничаване на администрацията и административното регулиране….Раздел ІI Задължения на административните органи Чл. 5. (1) При упражняване на своите правомощия във връзка с регулирането и контрола върху стопанската дейност административните органи са длъжни да: 2) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.Чл. 30. (1) Който наруши или не изпълни в срок служебните си задължения, свързани с подготовката по издаването на разрешение или удостоверение, в резултат на което се е стигнало до изтичането на срока за произнасяне по направеното искане за издаване на разрешение или удостоверение, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.(3) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Длъжностно лице, което наруши изискванията на чл. 5, 6, чл. 7, ал. 1, чл. 17, ал. 1, чл. 21, 22 и чл. 29, ал. 2, се наказва с глоба в размер от 1000 до 5000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.(4) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2009 г.) Ако нарушението по ал.1,2 или 3 е извършено повторно, глобата е в размер от 5000 до 10 000 лв.Закон за дейностите по предоставяне на услугиЧл. 10. (1) Компетентният орган е длъжен да разреши упражняването на дейност по предоставяне на услуги при установяване на съответствие с всички законови изисквания, регламентирани за съответния разрешителен режим.(3) За доказване на нормативните изисквания за предоставяне на разрешение компетентният орган не може да изисква документите, изходящи от друга държава членка, в оригинал или като заверено копие или превод, освен в случаите, предвидени в други актове на Европейския съюз, или по причини, свързани с обществения интерес, ред и сигурност.(4) Когато за доказване на определено изискване е представен документ от държава членка, който служи за еквивалентна цел или от който е видно, че изискването е изпълнено, компетентният орган не може да изисква представянето на друг документ.(5) Когато определени обстоятелства са удостоверени от друг орган на територията на Република България, компетентният орган не може да изисква доказването им от доставчика, а е длъжен служебно да ги събере.Колко документа искат служителите от общината, въпреки , че са при тях ?
+3
 
 
Преди две години съм подала сигнал в Полицията с мейла и телефона на човек, който предлага такива дипломи, както и копие на кореспонденцията ми по електронната поща с въпросния. До момента никой не ме е потърсил за нищо, а човечеца продължава да си пуска обяви и то на същия имейл.
+1
 
 
На кого ли не е известно, че тези сайтове за покупко-продажби на дипломи се поддържат от (не)известни служители на университетите? Не случайно хората са нарекли УНСС - "Утре Носете Съответната Сума!", СУ - "Сумата - Утре!", СА Свищов - "Сумата - Авансово!", ПУ - "Плащай Утре!", ТУ - "Такова е Условието!" и т.н.
0
 
 
Познавам доста хора с фалшиви дипломи,но на тях им трябваха за работа в чужбина понеже явно там не се правят строги проверки.Най-хубавите ментета се издават от Техническият университет понеже вътрешен човек в системата си върти частен бизнес :))).Казвам това за хората,които са решили да се снабдят с такъв документ.Друг е въпроса,че след като започнат работа по специалността дали веднага няма да си проличи техният опит в тази сфера.
Aнонимен
на 29.11.2011 г.
-4
 
 
според мен няма лошо но трабваше държавата да го направи -по точно онова к.......че с очилата та белким напълни хазната но откъде акъл за това
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1721) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: