Продават ни фалшиво сирене по магазините?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:08 / 04.08.2023
4260
Всеки пети килограм сирене е с растителни мазнини, показват данните на земеделското министерство за миналата година. От общо произведени 52 460 тона краве сирене, 12 371 тона е имитиращ продукт, или това е над 20%. През 2021 г. произведеното краве сирене е малко повече 53 329 тона, но повече е и това с растителни мазнини – 13082 тона.

Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2021 г. с 1 110 тона или с 1.8%. Най-голям дял (85.6%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с 5.4% през 2022 г.

През 2022 г. са произведени 152 524 тона заквасени млека, 66 млн. литра течни пакетирани млека, 61 274 тона бели саламурени сирена и 25 063 тона кашкавал. Наблюдава се намаление на обезмасленото заквасено мляко с 58.4%, заквасеното мляко за пиене намалява с 8.2%.

Намалението на произведените количества кашкавал през 2022 г. е с 6.7% спрямо 2021 г. Производството на кашкавал от овче мляко бележи ръст през 2022 г. от 23.7%, а кашкавалът от други млека намалява с близо 40.0%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 92.1%, но се наблюдава спад в произведеното количество със 7.2% по-малко спрямо 2021 г. Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2021 г. с 1 110 тона или с 1.8%.

Производството на топени и пушени сирена е с 10% по-малко през 2022 г.. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също намаляват (-51.9%). През последните две години се наблюдава намаление на произведените други продукти от мляко. Отчетеното намаление през 2022 спрямо 2021 г. е със 78 тона.

Производството на сметана през 2022 г. е с намаление от 28.8% достигайки до 2 545 тона. Млечните мазнини се увеличават до 1 336 тона или с 6.3%, пише pariteni.bg

През 2022 г. 240 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 690 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). Основен дял (94.2%) заема кравето мляко, което е с 1.9% по-малко спрямо 2021 г.

И през 2022 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.5%). Козето мляко заема 1.7% от преработеното мляко и е с 1.2% повече спрямо 2021 г. Преработеното биволско мляко и смес заема 0.6% от общото мляко.

Освен сурови млека, включително вносни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 374 тона концентрирано мляко, 6 634 тона мляко и сметана на прах, 4 856 тона млечен концентрат* и 526 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са над 23 хил. тона общо. Вложените суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини) са 4 819 тона.

Виж коментарите (3)

Още по темата (407):
25.11.2024 Скочиха борсовите цени на зеленчуците
18.11.2024 Кукушева: По груби сметки стойността на хляба ще скочи с 20%
04.11.2024 По-хубаво от домашното няма – как да си приготвим кашкавал у дома
31.10.2024 Експерт: Ресторантът е лукс, всеки сам си избира дали да яде стек за 15
лева
23.10.2024 От фермата до магазина: Над 200% е надценката в цените на прясното мляко у
нас
23.10.2024 В Нидерландия зрял 90 дни кашкавал струва 22 лева, в България е двойно по-скъп, а срокът на зреене е 45 дни
Още новини от Национални новини:
Андрей Райчев: В парламента има жалки усилия на оцеляващи хора да...
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Част от пациентите с преддиабет имат но...
Meteo Balkans пусна пълна прогноза за времето за декември, снегът...
Кузман Илиев: Много важни се помислиха тези в парламента
На 76 години си отиде конституционният съдия Благовест Пунев
Трима са задържани за побоя в столичен мол


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).