Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Бар-Зоар: Една малка България спаси своите евреи, а големите страни - не
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 10.03.2013Коментари (0)573
©
"Кой спаси българските евреи - подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев, Пловдивският митрополит Кирил, Софийският митрополит Стефан, царят, 43-мата депутати от профашисткото мнозинство в парламента? Аз ще ви кажа кой ги спаси - българският дух на толерантност, на разбиране, на топлина към другия, това е тайната на спасението". Така започна днес своя диалог с над 80 ученици от СОУ "Свети Патриарх Евтимий" - Пловдив световноизвестният израелски професор Михаел Бар-Зоар.

Историкът, политик, журналист и автор на над 30 книги прикова вниманието на аудиторията повече от 2 часа в пловдивската Народна библиотека "Иван Вазов". 3 фондации бяха в основата на събитието - "България", "Качество на живот" и "Ценности". 

Поводът за срещата бе награждаване на учениците, които писаха есета по книгата на проф. Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер". А именно на 9 март, понеже на тази дата преди 70 години цар Борис III отменя своя указ за депортиране на евреите. 

"За месец получихме 26 есета, 11 табла и 6 рисунки от учениците от 8 до 12-ти клас", похвали се директорката на училището Валентина Георгиева. 
 
"Убеден съм, че наградите ще бъдат само за момичета", пошегува се Яков Джераси, председател на Международната фондация "България", по чиято инициатива се проведе тази творческа проява. Шегата му обаче се оказа истина - и 4-те награди отидоха при ученички. 

Д-р Невен Енчев, учредител на фондация "Качество на живот" и възпитаник на СОУ "Свети Патриарх Евтимий" връчи 2 таблета на класиралите се на 3-то и 2-ро място - Евелина Балабанска и Красимира Кузмова. Лекарят подчерта, че спасяването на българските евреи е един от най-великите моменти в нашата история, един от малкото поводи за национална гордост. Според него нашият народ трябва да бъде предложен за Нобелова награда за мир. 

Д-р Енчев обяви и 2-те първи места - за Ива Янакиева и Надежда Бойчева. Момичетата ще пътуват до Израел, където ще посетят парламента. Всички техни разходи в еврейската държава се поемат от д-р Енчев и "Лигата против поругаване".
 
Таблото на Людмила Тенева получи най-много аплодисменти. Но най-много присъстващите бяха впечатление от изречено от проф. Бар-Зоар, човекът, който е в основата светът да научи, че България е спасила своите евреи.

"Малка, слаба България, която е една хапка за Хитлер, тя се опълчва на депортирането на евреите, а другите големи народи не го направиха. Другите страни също имаха конституции, които защитават народа, но едни французи, например, не я приложиха. А България каза: според нашата конституция не можем да изпъдим българските граждани", припомни роденият в България израелски професор. 

Той обясни, че 5 години е събирал документи и спомени на очевидци, за да напише книгата си "Извън хватката на Хитлер". През 1995 г. е допуснат до българските архиви и с помощта на 2-те си асистентки проф. Соня Леви и проф. Албена Танева проучва всички сведения около спасяването на евреите. Интересен факт е, че неговата книга "Извън хватката на Хитлер" е закупена от американския щат Луизиана и насочена към всички училища. 

Чернокожите жители на щата припознали в тази книга своето спасение и със сълзи на очи приветствали проф. Бар-Зоар. Благодарение на неговият научен труд и изнесените в него факти директорът на Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, казал, че трябва да промени цялата експозиция.
Защото по време на делението на Западна и Източна Европа, хората зад Желязната завеса са знаели само, че Дания е спасила своите евреи. А българските власти пропагандирали лъжата, че комунистите са в основата на спирането на депортирането на 9 март 1943 г. 

Израелският професор засегна въпроса защо България не е спасила евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония. "Защото те не са били български граждани", уточни кратко Бар-Зоар. 

Той посочи 3-те урока, които трябва да сме научили от спасяването на българските евреи:

1. Доброто побеждава.
2. Ако други страни бяха сторили като България, щяха да са спасени не 50 000, а в пъти повече евреи.
3. Урокът за днес и за бъдеще - ако виждате, че някой нарушава хуманни и морални принципи, не казвайте, че сте слаби и не може да се опълчите на по-силния. Един малък Давид може да победи един голям Голиат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: