Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Георги Вайсилов: Досега не сме имали такова мащабно финансиране за научни изследвания
Автор: Харитина Агопян 13:31 / 13.12.2023Коментари (0)1036
© Facebook
"Фокус", ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Безспорно науката и образованието са фактори за растеж и икономическо развитие. Затова и през програмния период 2014-2020 година в България се изпълнява изцяло нова оперативна програма, в която именно те са основният акцент. Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 вписва своята логика в две основни задачи: първо, да бъде сред ключовите инструменти за постигане на целите, приети от България в границите на Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаваш растеж, и второ, да служи като ефикасно средство за прилагане на политики по сближаване съгласно дневния ред на национално и общностно развитие. По този въпрос разговаряме с проф. Георги Вайсилов.

Здравейте и добро утро!

Здравейте!

Проф. Вайсилов, в края на 2023 година приключва изпълнението на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Как приключва програмата? Ще ни кажете ли какви са научените уроци от този период?

Програмата завършва успешно въпреки множеството кризи, които се явиха по време на нейното изпълнение. До момента имаме значително изпълнение на предвидените дейности и се разходване на предвидените средства, достигнали сме до към 94% от изплатените средства, включително и средствата по новия Инструмент SAFE, в който беше въведен с решениe на Министерски съвет. Една четвърт от средствата по програмата бяха насочени за научни изследвания, за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност, останалите три четвърти от средствата бяха преди всичко за образование в неговите различни нива, като се започне от детските градини, мине се през средното и висшето образование и се стигне до докторантурата. Досега в различни дейности в средното образование са участвали над 400 000 деца, привлечени са над 80 000 деца от маргинализирани групи да се интегрират обратно в образователната система както в детските градини, така и в училищата. Имаше значителни средства, насочени към професионалното ориентиране както на учениците, така и на студентите. Така че има много области, в които програмата е подкрепила нашата образователна система.

По оперативната програма също така бяха създадени и 6 центъра за върхови постижения и 10 центъра за компетентност. Какво ще се случва с тях оттук нататък?

Досега не сме имали такова мащабно финансиране на инфраструктура за научни изследвания – сумата, която беше отделена е над 400 милиона лева. Така че центровете имаха възможност да закупят най-модерна научна апаратура, бяха построени редица нови сгради, ремонтирани съществуващи такива. Преди няколко дни беше открита една от тези сгради на Института GATE, миналия месец беше открита сградата на един водещ институт в Пловдив, насочен към проблемите на селското стопанство, "ПлантаСИСТ“ е името на този център. Тези центрове продължават да работят и през следващия програмен период, предвидено е финансиране за тях в рамките на Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, която се изпълнява съвместно от Министерството на иновациите и растежа като управляващ орган и нашата изпълнителна агенция е междинно звено специално за частта, която е свързана с центровете. Целта е да се интегрират в националната научно-изследователска иновационна система, да се доближат до проблемите на обществото, на бизнеса, така че закупената научна инфраструктура да може ефективно да се използва за полза на различните дейности в страната: и за научни изследвания, и за иновации, и за решаване на конкретни проблеми на общините и местната власт. Освен тези центрове ще бъдат създадени три нови центъра, единият от тях е лабораторният комплекс към София Тех Парк, другите два са обекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура, които бяха наскоро определени за конкретни бенефициенти с решение на Министерски съвет. Те са насочени единият от тях към селското стопанство, а другият е насочен към синята икономика, а именно морските и речните изследвания.

Разкажете ни съвсем накратко какво предстои по Програма "Образование“ през следващата година.

Имаме няколко процедури, които бяха вече одобрени от Комитета за наблюдение на програмата. Това е процедурата за обща и допълнителна подкрепа в предучилищното образование, която трябва да приключи чрез подаване на проект в началото на следващата година. Предвидили сме също така процедура за въвеждане на компетентностния модел в средното образование, която е изключително важна. Има и две процедури, които са насочени към висшето образование, най-вече съобразяването му с нуждите на пазара на труда. Освен това, следващата година предвиждаме 3 процедури, които са част от т.нар. подход "Интегрирани териториални инвестиции“, в който от различни програми се използват средства за решаване на проблемите на даден регион. Това са процедурите: ограмотяване на възрастни, въвеждане на дуална система в средното образование. Така че има още няколко процедури, които ще бъдат подготвени и разгледани следващата година.

Това беше проф. Георги Вайсилов – изпълнителен директор и ръководител на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: