Проф. Йоаким Каламарис: ОПЕК+ губи контрол над своите членове, това може да създаде условия за дъмпинг на цените на горивата

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
13:47 / 06.06.2024
1611
Продължителната криза покрай пандемията и двете войни - в Украйна и Палестина, се оказа, че има влияние и върху енергетиката. Виждам спад на цените на петрола, но суровините покрай него и икономическите аспекти, продукти и стоки - не се повлияват. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Йоаким Каламарис, икономист, университетски преподавател и предприемач.

Според него решението на ОПЕК+ е геополитически процес: "Защото се променя тактиката на двете големи сили, както и на бившия съветски съюз, Руската ферерация и САЩ и това повлиява на другите, които правят добив. Да не забравяме, че преди една година те обещаха да спират добива, но това може да се каже, че някои от страните иска да оболекчи своите партньори и съюзи, но за съжаление ние в Европа и България не го усещаме това. Видяхме, че има у нас поскъпване на цените на горивата, а става въпрос за наличие на спад. Може да се обясни само с държавна спекула".

Проф. Каламарис отбеляза, че самият ОПЕК+ губи контрол над своите членове и това може да играе шега за останалия свят, защото някои ще създадат дъмпинг на цените: "Въпросът е тези цени на петрола, които се намаляват драстично би трябвало да бъдат усетени от домакинствата на световно, европейско и балканско ниво. Проблемът във всичко това са посредниците, които оказват влияние на крайните цени. Ако има подобен процес на създаване на картел между посредниците, си има законодателство и национално, и международно, които могат да бъдат катализатор за отсраняване на подобни феномени", обърна внимание икономистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (845):
25.09.2024 Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще сме алтернативата на България с номер 26
14.09.2024 Михаил Константинов прогнозира разпределението на мандатите в новия
парламент
14.09.2024 Делян Пеевски: ДПС - Ново начало ще работи за хората, заедно с хората
11.09.2024 Изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции за изборите на 27 октомври
07.09.2024 Областните председатели на БСП с официална позиция
26.08.2024 Борислав Цеков открито срещу Кирил Петков: Важно му е заради "кеш в торби", пачки, пудели, контрабанда
Още новини от Национални новини:
Предприемат се мерки от българската държава за извеждането на сън...
Масово: Работодатели връчват заповеди за уволнение чрез съдебни и...
Анексите към трудовия договор, обикновено будят много въпроси в с...
МВнР: В постоянен контакт сме с българските граждани, които искат...
Експерт: Ако искате наистина добър апартамент, то трябва да се вк...
Ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).