Проф. Калин Янакиев: Самата църква започна да прилича на партия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:14 / 01.07.2024
856
Много е болезнено това, че в църквата ни започнаха да се образуват партии, самата църква започна да прилича на партия. Това каза в ефира на bTV проф. Калин Янакиев, философ и богослов, във връзка с вълнението около избора на новия патриарх Даниил.

"Това беше внесено в църквата от хора, които са много отскоро в нея, но имат ярко изразена русофилски и пропутинистки настроения“, допълни богословът.

По думите му тези хора в навечерието на изборите за нов български патриарх са внесли в обществото "апокалиптична тревога“, че предстои някакъв преврат.

Професорът напомни, че лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов дори поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Аз съм православни християни и поради тази причина бих искал да инвестирам някакво доверие в новоизбрания патриарх. И понеже за първи път ми се случва да има патриарх, който е значително по-млад от мен, цели 16 г., бих си позволили да му кажа нещо важно според мен – да върне църквата на църквата, да употреби усилие да накара да млъкнат онези, които я политизират“, призова Янакиев.

Богословът припомни, че в църквата основно сме, за да се спасяваме, а не в очакване на страшния апокалипсис.

"Бих казал на новия български патриарх, с най-голяма почит към него, че би трябвало да върне пасхалната радост. Православието е религия на радостта и възкресението, а не на апокалиптичната тревога“, допълни професорът.

Той призова също да се прекрати разделянето на групи вътре в Светия Синод, което той наблюдава след смъртта на патриарх Неофит.

Виж коментарите (0)

Още по темата (43):
04.07.2024 Братът на патриарха проговори
03.07.2024 Нешка Робева: Честито, българи! Не съм църковен човек, но съм сигурна – той е Божи избраник
02.07.2024 Историкът Самуил Шивачев за новия патриарх Даниил: Коментираме темите за църквата със същия патос на политическото злободневие, трябва да се смирим
01.07.2024 Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор
30.06.2024 Президентът и патриарх Даниил положиха венци пред Паметника на Незнайния
воин
30.06.2024 Президентът Радев: Изборът на патриарх идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество
Още новини от Национални новини:
Класация на Световната банка: България вече е страна с високи дох...
Учителка: Това е огромен проблем!
Георги Близнашки: Президентът ще възложи мандата на някой от него...
Бъдете готови! Утре започва нова и дълга гореща вълна
Васил Божков: Невинен съм
Централният съвет на "Величие: Николай Марков не е член на партия...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).