Проф. Кантарджиев: Дървениците се привличат от тези листа и сутринта се метат, събират се и се горят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:38
591
Преди три седмици предупредих за дървеници. Хубавата новина е, че дървениците не могат да предадат някакво опасно заболяване. Както например въшките и бълхите могат да предадат. Дървеницата първо дразни много, алергизира кожата, където е ухапана, може да бъде инфектирана много лошо с бактерии, които са по нашата кожа. Това заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

"Те са проблем на различни държави. 2019 година излезе една инструкция в Германия, а през 2020 г. във Франция, за това как да вземем мерки срещу дървеници. Когато отсядаме в хотел, да речем, или сядаме в пътнически вагон, първо трябва да огледаме дървените конструкции, сглобките, дали има дървеници или дали има най-важното - остатъци от техните изпражнения", посъветва професорът.

Според него дървениците са известни с това, че отделят вещества, които привличат други дървеници. "Другото нещо, което е интересно, е, че дървениците могат да бъдат примамени. Около постелята, около кревата, се слагат сухи листа от боб. Дървениците се привличат от тези листа и сутринта листата се метат, събират се и се горят", разказа пред Нова той.

Той поясни как да разпознаем ухапване от дървеници: "Обикновено то е в места, на които дървеницата е била в дрехите. Това е по корема, по гърба, по долната част на гърба, и обикновено е свързано с много силен сърбеж. Трябва да внимаваме да не разнараним кожата, защото може да се инфектира много неприятно".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Влак блъсна и уби мъж край Трявна
Влак блъсна и уби мъж край Горна Оряховица
Бойко Борисов: Ако не направим правителство, повече аз кампания н...
Земетресение бе отчетено в България
Обявиха каква ще бъде прогнозата за времето до края на следващата...
Метеоритен дъжд ще украси небето тази вечер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).