Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Kантарджиев предупреди за нова атака на COVID - 19
©
Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния оперативен щаб по време на пандемията от коронавирус. В навечерието на грипния сезон той разкрива пред "Телеграф" какви вируси циркулират в момента. 

- Проф. Кантарджиев, преди сезона на грипа настъпва времето на така наречения респираторен сенцитиален вирус (RSV). Какви рискове крие той?

- Респираторният сенцитиален вирус причинява инфекции, които преди години бяха много опасни за новородените и най-вече за недоносените новородени. В нашата страна повече от 10% от децата се раждат недоносени. Също така знаем, че 80% от причината за недоносеност на децата са недобре лекувани инфекции при майката по време на бременността.

Докато обществото не обърне внимание на инфекциите при бременните, ще имаме все повече увеличаващ се брой на недоносените и оттам риск за респираторен сенцитиален вирус.

Слава богу има една много успешна програма на здравното министерство, която предвижда пасивна ваксинация на всички недоносени с така наречените моноклонални антитела.

Toва са готови антитела срещу респираторно-сенцитиалния вирус. По този начин в нашата страна през последните години успяхме да намалим броя на инфекциите при новородените недоносени в количества в сравнение с доносените.

Обаче последните години се появява нещо друго - този вирус започна да се явява и при деца до 4-годишна възраст, както и при много възрастни хора.

Респираторният синцитиален вирус, за разлика от другите масови вируси, характерни за есенно-зимния период, прави така, че възпалява малките въздухоносни пътища на белия дроб.

Причинява така нареченото инфекциозно състояние бронхиолит. Това е възпаление на малките бронхи, което може да бъде много тежко при бебетата, а също така да има тежки последици при много възрастни хора.

- Има ли ваксина?

- В момента в западните държави се използва ваксина за възрастните хора, която създава имунитет срещу вируса. Засега в нашата страна такава регистрирана няма. Затова моят съвет е възрастните хора да се пазят от инфекции през есенно-зимния период, както се пазят срещу коронавирус и грип. Мерките за предпазване са същите и при респираторния сенцитиален вирус.

- В момента има ковид вълна, която за щастие не предизвиква тежко боледуване.

- Преди два месеца започна едно увеличение на случаите на коронавирус. И по данни на Националния център по заразни болести през последните три седмици имаме стациониране на болните.

Няма някакво много голямо увеличаване. Тогава е много добре и означава две неща.

Първо, че инфекцията не преминава тежко, защото ако преминаваше, веднага щяхме да имаме силно отражение върху броя на хората, които влизат в болница. Нямаме видимо тежко увеличение на хоспитализациите заради коронавирус.

Второ – сравнително малко изследвания за коронавирус се правят.

Не искам да навлизам дълбоко в тази тема, но се оказа, че бързите антигенни тестове, които са много подходящи и могат да се ползват за домашна употреба, са десетина пъти по-скъпи от същите тестове в съседни нам страни. От това някои хора трябва да си направят изводи.

- Защо е така?

- На първо място е заради липсата на държавна регулация и на второ - търговците са оставени да си правят каквото си искат. Това има и положителна страна, защото скъпият антигенен тест тласка хората към истинския PCR.

Само положителните PCR-и са тези, от които, като се събират материали от тях, може да се направи изследване, свързано с целогеномно секвениране на вируса, за да се разбере какви варианти циркулират в обществото.

Новите варианти, особено този ХЕС, не са с по-тежка клинична картина от останалите. По последни данни от Националния център по заразни и паразитни болести у нас нас все още не е засечен новият вариант ХЕС.

В 46% от всички проби са открити варианта на омикорон – FliRT. Чухме в общественото пространство по национални медии, че тези тестове хващали само старите коронавируси.

Това не е така - хващат вариантите на омикрон. Разбира се, за да правиш такива послания в обществото, трябва да имаш известна експертиза в областта на микробиологията, а не да се осланяш на собствени теории.

- Предстои сезонът на грипа. Кога се засичат първите случаи у нас? Ако човек сега реши да си купи ваксина, защото в момента я има по аптеките, кога да я сложи и как да я съхранява?

- Сезонният грип обикновено започва своето разпространение в нашата страна през ноември. Тогава обичайно се доказват с PCR първите случаи на сезонен грип. Като по принцип, казвам ви опита си от последните 15 години, обикновено в началото на епидемията се срещат доста грипни вируси от грип тип Б.

Интересното е, че преди 20 години мислехме, че грип Б не прави епидемии. Оказа се обаче, че може да се случи така, че цяла година да е доминиращ грип Б.

Сега очакваме ноември месец да се докажат първите случаи на заболели с грип А и грип Б. Именно затова трябва да обърнем внимание, че февруари месец всяка година експертите на Световната здравна организация (СЗО) съветват фирмите производителки на ваксини кои варианти и подварианти на грип А и грип Б да включат във ваксините. Това става въз основа на данните от наблюдението на циркулиращите варианти в Южното полукълбо - Латинска Америка и Австралия, докато тук е лято.

Грипният вирус за разлика от някои други вируси има осем генетични елемента в себе си, които могат да прескочат не само при лабораторни условия, когато се заразява един ембрион или животно с два различни подтипа на вируса, но и в природата. Много рядко животно може да заболее от двата подтипа на вируса и да се получи нов вариант.

Именно това е нещото, което плаши експертите и хората, които разбират. Преди години възникна така нареченият свински или пандемичен грип -Н1N1, когато от грипния вирус на прасето мина към човешкия вариант.

Подобно нещо става и от птиците. Разбира се, това не бива да плаши обществото и хората, защото има специалисти, които разбират и обикновено предугаждат и се създават такива ваксини, които са на нашия пазар.

- Какво трябва да знаем, ако решим да си сложим ваксина? Има и ваксина за децата, която е назална.

- Ваксини има срещу грип А и грип Б и всеки, който желае, може да ваксинира себе си или детето си. Ваксината може да бъде сложена сега или да бъде съхранявана в хладилника, но е хубаво в рамките на октомври да бъде сложена. Необходимото време за изграждане на хуморален и активиране на клетъчния имунитет на човек е около 14 до 21 дена.

Те се поставят инжекционно и нямат странични нежелани ефекти. Към момента на поставянето човек не бива да има температура. По една програма на Министерството на здравеопазването, която е доста успешна, е предвидено 25% от населението над 65 години да бъде ваксинирано безплатно и по желание.

Затова съветвам всички възрастни хора да се обърнат към джипитата си. На нашия пазар има и ваксини за малките. Те се капят в носа на децата. Това е една успешна ваксина и човечеството има повече от 50-60 години опит с живите ваксини, които се капят в носа.

Този тип ваксини създават имунитет в носоглътката на детето. Ако вирусът на грипа попадне в лигавицата на имунизираното дете, той да бъде унищожен.

- Пандемията отмина, но какво е мястото на маската в предпазването срещу вирусите?

- Някои хора споделиха през последната седмица, че носеното на маска било като все едно да се пазиш от комари с решетка. Това обаче е така, защото изчисляват размера на грипната частица и възможността да бъде филтрувана от предпазната маска.

Само че тези хора би трябвало да знаят, но просто никой не им е казал, че вирусът е в капчици слуз и в клетки, които се изкихват и изкашлят и са във въздуха около нас.

Ние вдишваме капчици слуз с вируса или клетки, които са заразени с него, и именно маската ни предпазва от тези едри пръски и цели клетки. Преди около 40 години работех в рамките на военен колектив и изследвахме кои маски доколко и от кои микроби и вируси предпазват.

Работили сме включително с причинителите на най-тежките белодробни инфекции.

Когато някои говори против маските пред обществото, е хубаво да е работил тази работа с ръцете си. Някои хора могат да се изказват против тях, но имаме достатъчно данни, че те пазят, и то не само лабораторни.

Има и клинични наблюдения от времето на пика на коронавируса. Инфектираните в училища в САЩ, където не се носят маски, бяха десетки пъти повече от школата, където се носят.

Тези неща са доказани и не може да се отричат с лека ръка. Съветвам мъжете в джоба си да имат маски, а дамите да ги носят в чантата си. Хубаво е да ги слагат, когато са в градския транспорт на затворени прозорци или в търговските обекти, където има много хора. При разходка навън никого не съветвам да я слага.

- Имаме официално 23 случая на западнонилска треска. Част от заболелите са със засягане на централната нервна система. Какво трябва да направим, така че следващата година да намалим риска от тази инфекция?

- Още в началото на пролетта обърнах внимание, че ще имаме много комари заради неизпълнената от Софийската община и непроведената обработка на заблатените и застоялите води. Не се ли направи така наречената ларвицидна обработка, за да бъдат унищожени ларвите на комарите в заблатените места и мочурищата, ще има много комари.

Това трябва да се случи до края на април – докато не са разлистени листата на дърветата. И децата знаят, че комарите се крият под листата, а над листата са пчелите. Когато се прави ларвицидна обработка на заблатените зони, умират единствено ларвите на комарите.

Не умира никое друго насекомо, нито животно, нито хора. Тайната е, че се пръска с един микроорганизъм.

Казва се – Bacillus thuringiensis serotype israelensis. Това е един микроорганизъм, който ларвите го изяждат и се запушва тяхната дихателна система и те умират. Действа само на комарите.

Слава богу, сегашният състав на Министерството на здравеопазването е разбрал тези неща и е взел мерки догодина в подунавието, където има най-много комари в България, да бъде проведена такава обработка. Когато преди 8 месеца предупреждавах за западнонилска треска, напомнях няколко неща.

Първо - вирусът на Западния Нил се пренася от нашенските комари. Не трябва да чакаме някакви екзотични комари да дойдат и да се размножат и да изпонахапат населението.

Още преди 4-5 години, когато бях директор на Националния център по заразни и паразитни болести, доказахме наличието на заразени комари и болни хора.

Това, че през последните години нямахме нито един доказан случай, лично мен ме плашеше. Това говореше за занемарена диагностика и неглижиране на проблема. Не може в съседна Гърция да умират няколко десетки хора, десетина в Сърбия и шест в Румъния, пък при нас да няма болни.

- Засега починалите у нас са трима.

- Ако колегите се вгледат във всички, които са с възпаление на централната нервна система - енцефалит или менингит, ще се докажат още случаи. Слава богу, със застудяването на времето и идването на есента няма да имаме комари.

Да му мислим за следващата година. А трябва да мислим, като пръскаме площите, където са яйцата и ларвите на комарите.

Хората не бива да оставят застояла дъждовна вода в съдове по дворовете си и близко до жилищата си, защото специално някои комари, в това число тигровият комар, се размножават на такива места.

Това е той:

Роден е в София през 1955 година

Завършва Медицинска академия-София през 1981 година

От 1988 г. Работи в Националния център по заразни и паразитни болести, а до 2021 година е негов шеф

Водещ специалист, на чиито съвети хората разчитат при различни инфекциозни болести

Професор Кантарджиев беше едно от най-популярните лица в Националния оперативен щаб по време на пандемията от коронавирус



Още по темата: общо новини по темата: 20
24.10.2023 »
01.11.2022 »
31.10.2022 »
24.10.2022 »
27.10.2021 »
05.05.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стига сте си играли със здравето на хората за едни пари. Стига сте пробутвали, неразработени ваксини. Вижте допълнителната смъртност на държавите с най много ваксинирани, защо не коментирате това, защо искате да уморите и разболеете на сила народа? По време на коведа уморихте сумати народ. Най голямата мафие е лекарската.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: