Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Росен Стоянов: Попадаме в една шахматна игра и не сме нищо повече от пешка засега
Автор: Йоланда Пелова 17:45 / 12.10.2024Коментари (0)1155
©
Не от вчера България изпълнява абсолютно всички формални критерии за влизане в пълноправния Шенген. Големият проблем е, че ситуацията се изплъзва от наш контрол, поради тренда политическа нестабилност, който  се наблюдава в последните години. Липсата на легитимен, устойчив и представителен в международното дипломатическо пространство орган на властта, води до това ние да не можем да контролираме ситуацията и да разговаряме като равни с другите. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" преподавателят по публични комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.

По думите му България попада под тежненията и вътрешно-политическите акции на нашите пратньори в ЕС: "Тоест, те са водещите и техните мотиви определят това, дали ние ще влезем или не. Тяхното тълкувание изглежда водещо, а не нашите доказателства. Шенген и Еврозоната са особено важни за търговията, за придвижването, за туризма, за стокооборота и икономиката ни, но не бих казал, че те са някакъв вид исторически епохални. Те би трябвало да са в сферата на административното, дипломатическото пространство, а не толкова да служат за някакво лепило или спойка за бъдещо коалиционно управление", обясни Росен Стоянов.

“Сигурно е, че дипломацията предполага непубличност на всички условия, обстоятелства и договорки, това са причините за предпазливият оптимизъм на Австрия. Но все пак, когато някой изкаже  подобно мнение и твърдение, би трябвало да даде и аргумент какво точно не достига, какво точно се иска още от нас. За да разбере и българският народ какво още ще трябва да направим, защото другото остава в общите приказки и се нажежава обстановка на неприязън, конкретизирана от дадена политическа върхушка в конкретната държава. Защото това е мнението на конюнктурно управляващите в момента във Виена", каза още проф. Росен Стоянов  

Според него причината страната ни да бъде блокирана е геополитическа: "Именно тази нестабилност на управлението и невъзможност да се прогнозира устойчиво управление от страна на европейските ни партньори и стратегическото място, което България заема и като кръстопът, и външна граница, но и една от най-близките държави до фронтовата линия в Украйна, дават възможност за ширеща се хибридна война, за всякакви сблъсъци на Изтока и на Запада, и то на наша територия.  Ние попадаме в една шахматна игра, и не сме нещо повече от пешка засега. Особено важно е да се установи редовно правителство в България, за да може да се реагира остро, директно, на някакви формални несъгласия. И да е ясно дали икономиката е проблемът и това, което ние можем да правим в тази посока, политиката или геополитиката", изтъкна проф. Росен Стоянов.

“За Европа е особено важно максимално бързо да присъедини всички членове на ЕС към Еврозоната. Европа определи ситуацията в икономически план като особено критична, с оглед на непрестанният ръст в Китай и САЩ, и липсата на лидерство във високите технологии, и в икономически план на европейска територия.  Европа има много повече нужда от нас, отколкото ние от нея, с оглед на претенцията Еврозона. Финансовата и икономическата стабилност на България са свързани с едно разумно, прагматично и прогнозируемо управление в сферата на финансите. Трябва ни един умерено-консервативен финансов министър, който да има пълната подкрепа и картбланш на един редовен кабинет", заключи проф. Росен Стоянов.



Още по темата: общо новини по темата: 551
11.10.2024 »
11.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
09.10.2024 »
предишна страница [ 1/92 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ако видите тази жена, обадете се веднага в полицията
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: