Проф. Владимир Чуков: Тръмп се самосвали през 2018 година с лошото си отношение с ислямската република

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:44 / 14.10.2024
357
Каква е ролята на Иран в конфликта с Израел? Какъв е обликът на сегашната ислямска република и какво определя управлението на държавата? Каква е връзката на САЩ с двете страни и кога отношенията им се обострят? Темата коментира арабистът професор Владимир Чуков в студиото NOVA NEWS.

По думите на проф. Чуков днешен Иран е много интересна държава. "Когато нашият президент беше в Ню Йорк се срещна с новия президент, който дори го покани на посещение в Иран. Те са много специфична, теократична държава, част от многоликия арабски свят", каза още той. Според него Иран е управляван от теорията на абсолютното попечителство на юриста богослов, създадена от Хомейни. Това го превръща в "коктейл от религия, политика и военна мощ". 

"Иранците като общество имат много силен поглед към Запада. Те са индоевропейци. В същото време управляващите, духовниците са антиамерикански настроени", поясни арабистът. На въпроса защо СССР и сегашна Русия имат симпатии към режима в Иран отговорът според Чуков е "пролетарска солидарност". "Шиитите са малцинство в ислямския свят, а СССР винаги е с отрудените, с онеправданите", добави той.

"По времето на шаха Израел и Иран бяха първи приятели. Беше изграден нефтопровод, който тече в двете посоки. Но просто защото се сменява естеството на държавата, отношенията им се развалят", смята професорът.

Той разказа, че в САЩ има християнски националисти или евангелисти, които са убедени, че трябва да пазят евреите. "Тръмп се самосвали през 2018 година с лошото си отношение с ислямската република. Той представялва евангелистите", допълни Чуков. "Трябва да разберем начина на мислене на религиозно устроените хора, но ние в Европа сме секуларно устроени", заяви той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (170):
12.10.2024 Тагарев: Има текст в Конституцията, който казва, че българските граждани трябва да имат подготовка за защита на отечеството
12.10.2024 Енджи Касабие за ситуацията в Бейрут: Майки губят децата си, тежко е
12.10.2024 CNN: Иран е изключително притеснен от мащаба на ответния удар на Израел
10.10.2024 AP: Българи напускат Ливан на борда на турски военен кораб
08.10.2024 Каракачанов: България е поставена пред опасността да бъде залята от вълна от мигранти
08.10.2024 Любомир Кючуков: САЩ са единственият глобален играч, който има ресурса да влияе върху Близкия изток
Още новини от Национални новини:
Бюджет 2025: Може ли разходите за социални плащания да отворят ду...
"Ти си боклук, от теб нищо не става, грозно куче, още малко ти ос...
Доц. Иво Инджов: Партиите, които можеха да наложат силна сюжетна ...
Костадин Филипов: Мицкоски играе ролята на аватар на Александър В...
10 години затвор за мъжа, който уби сестра си в Омуртаг
Икономист: Минималната работна заплата стана процент от средната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).