Прокуратурата забрани на Министерство на отбраната да говори за катастрофата в Граф Игнатиево

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:13
390
Във връзка с разпространената на 15.10.2024 г. информация от Министерство на отбраната за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза "Граф Игнатиево“, при която загинаха двама военнослужещи, Военно-окръжна прокуратура-Пловдив заявява следното:

Досъдебното производство по случая е образувано своевременно в деня на инцидента - 13.09.2024 г., от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив. Екип от военни прокурори и следователи и към момента извършва активни следствени действия за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на двамата пилоти.

Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии.

Недопустимо и некоректно е преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите. По закон това може да стане единствено със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор.

Призоваваме да се преустановят всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли нарушения, вкл. и от длъжностни лица, свързани с планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в т.ч. от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС).

Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
16.10.2024 Радев: Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време
16.10.2024 Зам.-началник на отбраната: Да виждаш в строя две празни места - това е отговорността на командира!
15.10.2024 Какво е "неоправдано висок риск при изпълнение на фигури от сложния пилотаж" и това ли е причината за трагичния полет край Граф Игнатиево?
15.10.2024 Евгени Кръстев: Документът на МО за авиокатастрофата край Граф Игнатиево е само началото
15.10.2024 Запрянов: Възможно е да се стигне до кадрови промени, когато завърши проверката за катастрофата в Граф Игнатиево 
15.10.2024 Военна полиция: Загиналите пилоти Дункин и Димитров са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират
Още новини от Национални новини:
Приятелка на Биляна с разтърсващ разказ за последните минути от ж...
Изчезналата Биляна е открита мъртва!
Бойко Борисов: Това упражнение ни струва 100 милиона
Земетресение бе отчетено в България
От КЗП казаха как трябва да постъпва всеки един потребител
Сарафов изиска справка за заплахите към Владислава Цариградска


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).