Проучване на ИПБ: Тези 4 области са с най-висок риск от настъпване на тежки ПТП

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:30 / 09.10.2024
517
Институтът за пътна безопасност извърши анкетно проучване относно влиянието върху безопасността на движението по пътищата при използването на технически средства за контрол (камери). В периода 10-30 септември са анкетирани 192-ма български граждани в Северозападна България. Според оценка на риска на ИПБ областите в Северозападна България (Русе, Ловеч, Монтана и Варна) са с най-висок риск от настъпване на тежки ПТП. 86% от анкетираните смятат, че основният фокус на правителството е върху полицейския контрол и глобите вместо върху ефективното управление на пътната инфраструктура.

Този подход създава усещане за използване на пътната безопасност като инструмент за генериране на приходи, а не като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на мобилността. Проучването разкрива сериозни пропуски в инфраструктурното управление и отбелязва, че обществеността смята, че системата за управление на пътната безопасност не е адекватна на нуждите на съвременната мобилност.

Въпреки нарастващото движение на чуждестранни МПС, България продължава да разчита на наказания и глобяване вместо да инвестира в подобряване на пътищата и безопасността на движението. Лошо поддържаните пътища, липсата на адекватни инженерни решения и хаотичната политика водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи. Според изследователите е належащо правителството да предприеме сериозни реформи, които да поставят обществения интерес на първо място. Системата трябва да се пренасочи от наказания към истинско подобряване на инфраструктурата и повишаване на безопасността на пътя. Само така България може да постигне ефективност в мобилността и значително намаляване на пътните инциденти.

На 23 октомври Института за пътна безопасност, заедно с община Русе, организират форум "Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (379):
09.10.2024 Магистрала "Хемус" е в портокали
08.10.2024 Тежка катастрофа край Враца, двама са в болница!
08.10.2024 Меле на пътя! Две катастрофи с 10 коли и шестима ранени на пътя Варна-София
07.10.2024 Почина още една жена след катастрофата на АМ "Тракия"
07.10.2024 Моторист загина на място след тежък удар край Харманли
07.10.2024 Фолкпевица катастрофира тежко
Още новини от Национални новини:
Възможно ли е електронните ваучери за храна да дебалансират пазар...
Цената на апартамента може да падне до 50% под пазарната, без про...
Доц. Орманджиев за избора на обвинител №1: Ще има валидно предлож...
Зорница Русинова, ИСС: Държавата трябва да има план как да се спр...
Йордан Арабаджиев: Липсата на професионални водачи е причината 15...
В сектора, който предлага eдни oт нaй-виcoките зaплaти в Бългapия...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).