Проучват възможността за линейна връзка по оста Бургас - Варна - Балчик - Каварна - Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 25.11.2013
994
Във връзка с поставени въпроси от Varna24.bg относно изграждане на жп връзка от Шабла до Бургас, от министерството на регионалното развитие (МРР) ни отговориха следното:

Транспортната политика е една от най-пряко влияещите секторни политики върху балансираното териториално развитие на районите от ниво 2, както в междурегионален, така и във вътрешнорегионален план.

В Регионалния план за развитие на Югоизточен район 2014-2020 г., приет с Решение на МС № 458/01.08.2013 е отчетено, че подобряване параметрите на жп инфраструктурата е предпоставка за повишаване конкурентоспособността на регионалната икономика, в съответствие с важния приоритет на европейската транспортна политика за увеличаване делът на жп транспорта в общия транспортен трафик.

В Регионалния план за развитие на Североизточен район 2014-2020 г., приет с Решение на МС № 460/01.08.2013 г., в изпълнение на Стратегическа цел 3, Приоритет 3.1., Специфична цел 3.1.1. "Подобряване на транспортната свързаност чрез обновяване на пътната инфраструктура с регионално и местно значение" са посочени приоритетни дейности за развитие на транспортната инфраструктура. Една от посочените дейности е: "Проучване на възможностите за осъществяване на линейна връзка (или съвкупност от линейни връзки - стандартна ЖП линия, теснолинейна, тип "леко метро" или трамвай) и осигуряване на ефективен, сигурен, безопасен и екологичен транспортен коридор в най-натоварените туристически зони по оста на урбанизация Бургас-Варна-Балчик-Каварна-Шабла, като алтернатива на автомагистрала "Черно море" и скоростен път Варна-Шабла-Дуранкулак".

Тази мярка касае само проучване на възможности и е допълнена в хода на публичното обсъждане на проекта на Регионалния план за развитие на Североизточен район 2014-2020 г., предвид направеното от Информационен и учебен център по екология - София предложение, с цел търсене на алтернативни, екологични форми и схеми за транспорт на територията на Североизточен район, които да намалят дела на автомобилния транспорт.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).