Пускат 169 нови помагала за предстоящата учебна година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:26 / 15.09.2012
684
69 помагала и учебници са обновени и коригирани за предстоящата учебна година, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. 19 от тях са за децата в предучилищна възраст, а останалите са за ученици. Най-много изменения има в гимназиалната степен - там обновени са 79 помагала.

Основното, което е коригирано в тях, са фактологическите неточности и така наречените бисери. В една част обаче са актуализирани и знанията, тъй като последните обновявания на учебниците са били извършени преди 10 години. Именно поради това например досега в географията е липсвала държавата Косово, поясниха издатели. Сменени са и статистическите данни за населението на различните страни в учебниците по география и икономика. В историята за 11 клас пък, както вече бе съобщено, влизат последните три управления - на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, които досега не са присъствали в учебниците.

С новите програми ще се промени и начинът, по който вече ще се оценяват децата. Едва 25 на сто от годишната оценка по математика ще се формира от текущите бележки - изпитване на дъската или писмено препитване. 45 на сто от нея ще носят класните и контролни работи. Останалите 30 на сто ще бъдат от други участия - работа по проекти, работа в клас, лабораторни упражнения, предвиждат експертите.

Хлапетата ще се учат да смятат проценти, като решават чисто практически казуси. Сред задачите им например ще бъде изчисляване на броя на безработните или смятане на това, колко тона боклук точно се рециклират. Целта на тези упражнения е децата да разберат как математиката подпомага гражданските знания.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бивш председател на НС: Бих направил коалиция и с дявола! Знаете ...
Посланикът на Израел в България: Иран трябва да бъде санкциониран...
Вие питате, ние отговаряме: Има механизъм – какво следва с издаде...
Тежка катастрофа на прохода Петрохан! Опашките са километрични
Внезапно навлизане в насрещното платно е причината за тежката кат...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, в която под някакв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).