Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РЗИ-Варна с обяснение при какви условия ще карантинира учебни паралелки
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 19.10.2023Коментари (0)1477
©
Във Варненска област няма карантинирани паралелки в училища и детски градини заради случай на заразен ученик или учител с ковид. Това каза за Радио Варна проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ-Варна. Той обясни, че има един ученик и едно дете с установен коронавирус, но след обстойно проучване преценката е да не се карантинират паралелки, защото двата случая са установени в почивните дни и заразените не са имали контакт с други деца в учебните заведения. Въвеждането на карантина заради Ковид-19 в образователната система е все още факт и част от нормативната уредба, която е в сила от 2022 година, каза още проф. Паунов и обясни как здравната инспекция във Варна преценява дали да карантинира паралелка или не:

"Ние оглеждаме и правим едно много, много дълбоко проучване на цялата ситуация – т.нар. епидемиологично проучване и то е почти като полицейското проучване. Разглеждаме всички видове рискове, които могат да съществуват дадения заболял човек да зарази останалите. Защото може ученикът, както имаме и такива случаи в момента, да се е заразил и да са го регистрирали в петък или събота вечерта, той да не е бил на училище и да не е имал контакт с останалите. Но ако даденият ученик е бил болен и е ходил на училище един-два дена, контактувал е с децата и е имал симптоми, би могъл да ги зарази и по този начин ще трябва да поставим паралелката под карантина.“, обясни проф. Паунов.

Ако заразеният е учител се съблюдават други условия. По разпоредба и препоръка на здравната инспекция учителите трябва да носят маски в училище, да се проветряват помещенията, да се прави редовна дезинфекция по стаите и т.н. В случаите, в които тези условия не са спазени, а има заразен и контактен учител, се преминава към карантина.

В момента във Варненска област установените с ковид случаи са 0,03 на 100 хиляди заболели, което е много ниска заболеваемост за страната,  уточни Паунов. Интересът към ваксинирането сред учениците е почти нулев, каза още той и допълни, че само двама ученици са пожелали да си сложат новата ваксина срещу коронавирус.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: