Работодатели посочиха какви заплати дават на своите служители, трудно намират хора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:31
242
Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови хора до пролетта. А всяка пета фирма мисли дори да съкращава служители. Това сочат данни на Българската конфедерация по заетостта към октомври. Оказва се и, че сегашното състояние на пазара на труда е най-лошото от пандемичната 2021 година досега, предава Българската национална телевизия.

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември

А близо 4000 са мебелните компании у нас, но все по-малко са желаещите да работят в тях. Хиляда шкафчета средно на ден излизат от една от мебелните фирми в Русе. Управителят ѝ обаче се сблъсква с проблем - няма кой да работи. Принуден е дори да търси кадри от трети страни. Заплатата, която дава, е малко под средната за страната, която сега е 2300 лева.

"Доскоро беше тежката инфлация, големите завишения на цени, на материали - това нещо е нормализирано, мога да кажа. Заплатата не пада под 2000 лева. Не мисля, че заплащането е проблем, а според мен тежката работа. Тоест, всички предпочитат да работят нещо леко - инфлуенсъри, клипчета такива неща. Никой не остава просто тук, не искат", обясни Николай Иванов, управител на мебелна фирма.

"Справяме се с постоянни реклами за търсене на работа, набиране на работници и сега последното ни начинание е внос на работна ръка от Непал и Бангладеш.

Официалната статистика сочи, че безработицата в страната се е понижила до 5.3 на сто, което според експерти изправя пазара на труда на ръба. А според бизнеса тези данни са манипулирани.

Никакви изисквания към бъдещите си служители няма и Димитър Бакалов, който има верига от закусвални в Благоевград.

"Просто няма никакви работници, защото всички знаят, че работната ръка изчезна. Тук в града останаха учениците, децата, останаха някои мързеливи и пенсионери. Друго няма. Заплатата при мен не е тайна - от 50-60 лв. надница, плюс осигуровките - някъде 1800-1900 лева брутна заплата".

Националното проучване на пазара на Българската конфедерация по заетостта показва, че и в промишлеността отчетеният спад е сериозен, както и в IT сектора и търговията.

"Решението е никакво - свиваш се, свиваш се, докато издържиш. И когато вече няма никой, затваряш. Друг начин няма", допълва Димитър Бакалов, собственик на закусвални в Благоевград.

Работодателските организации виждат съвсем друго обяснение в свиването на пазара - повишението на заплатите.

Данните показват, че най-голямо търсене през следващите шест месеца ще има в сектор "Транспорт".

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Важно за шофьорите! АПИ със забрана от утре
Матева, ЦИК: Подготовката за предстоящите избори върви нормално
Рокади в МВР: Нов шеф на дирекция "Вътрешна сигурност"
Президентът проведе среща с курсанти от ВВУ "Георги Бенковски"
Наш евродепутат показа огромна промяна и отсече: Обичам живота си...
Проучване: Жените на ръководни постове в страната се увеличават 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).