Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев от Ню Йорк: Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения
© прессекретариат
Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи усилия от страна на международната общност. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си днес от трибуната на Общото събрание на ООН.

Държавният глава подчерта, че България се обръща към 79-ата сесия на Общото събрание с решимост да насърчава многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените нации. "Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения“, посочи Румен Радев и изрази надежда, че провелата се Среща на върха за бъдещето и приетият Пакт за бъдещето под егидата на ООН ще бъдат стъпка към жизненоважна трансформация, която народите очакват.

Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха, посочи още президентът и подчерта, че явното застрашаване на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие и подкопават основания на правила ред в глобален план. "Възстановяването и съхраняването на мира следва да е не само крайната цел на международната общност, но и представлява необходима предпоставка за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН“, заяви Румен Радев. Държавният глава напомни, че през 2015 г. всички страни членки на ООН приеха единодушно 17-е цели на устойчивото развитие, споделяйки обща визия за мир и просперитет на цялата планета. "Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане“, посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че преди две години и половина Руската Федерация предприе пълномащабна инвазия в Украйна и от самото начало България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. "Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави“, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, международната общност трябва да търси пътища, които водят към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено.  

Държавният глава открои значителното нарастване на нестабилността в региона на Близкия Изток след нападението на "Хамас“ срещу Израел и последвалите военни действия, довели до съществено влошаване на сигурността в региона, което има и глобални измерения. Президентът посочи също така, че не може да се забравят последиците от този военен конфликт – десетки хиляди загинали и ранени цивилни граждани в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хора. 

"Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня, осигуряването на свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаването на всички заложници от "Хамас“, подчерта президентът. Държавният глава определи развитието на ситуацията в Ливан като "качествено ново и опасно измерение на конфликта, което увеличава риска от неговото регионално разширяване“. Затова Румен Радев призова за въздържане от употребата на сила и за проява на разум, така че на спиралата на насилие и човешко страдание да бъде сложен край. Единственият начин за постигане на устойчив мир в регион с изключително "крехка“ сигурност е чрез решението за двете държави, посочи още президентът.

Като цел с критична значимост за международната общност в момент на продължаваща дестабилизация на много региони, Румен Радев определи развитието на света без ядрена заплаха. Във връзка с това президентът открои необходимостта от пълното прилагане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия като основа за процеса на ядрено разоръжаване и използването на ядрената енергия за мирни цели.

Превръщането на регионалната стабилност в приоритет става жизненоважно в днешните условия, посочи още Румен Радев и подчерта действията на България, насочени към нейното съхраняване и укрепване в Югоизточна Европа. България провежда диалог със страните от региона, ръководена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът са от ключово значение за устойчивостта в по-широк международен план. България е силен поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани, посочи още Румен Радев и открои като приоритети на страната ни изграждането на добросъседски отношения в региона, подобряването на свързаността, защитата на човешките права и противодействието на дискриминацията на етническа основа. Като сериозни предизвикателства в това отношения президентът отбеляза новите случаи на говор и насаждане на омраза. "Противодействието и ограничаването на агресивната националистическа реторика в региона и фокусирането върху позитивен дневен ред на укрепване на мултиетническите общества и правата на съставляващите ги общности ще предотврати пробуждането и спомените за мрачната история на региона“, подчерта още Румен Радев.    

В изказването си на форума президентът посочи също така приноса на България за изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН, не само чрез изпълнението на Националната програма за развитие България 2030, а и с общите проекти, които страната ни изпълнява със своите съседи и по света в областта на здравеопазването, образованието, обществената инфраструктура и други.

Като член на Съвета по правата на човека на ООН България никога не е извръщала поглед от тревожната динамика в процесите на управление, състоянието на демокрацията и на човешките права в различни региони на света, подчерта още президентът. Румен Радев заяви, че това е ангажимент на страната ни както във вътрешен план, така и като съпредседател на Групата на приятелите на децата, изпълнението на Целите за устойчиво развитие, като заместник-председател Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени и чрез подкрепата за инициативи, които овластяват Общото събрание и целят отчетност. "България се застъпва за подход към устойчивото развитие, основан на правата на човека, и очаква активно участие на всички страни в предстоящата Световна социална среща на върха“, заяви държавният глава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: