Разликата в етикетите "Най-добър до" и "Годен до"
"Най-добър до", "Използвай преди", "Годно до", "Срок на годност"... Етикетите на храните у нас и в ЕС могат да бъдат объркващи и често хората не правят разлика между различните термини, което води до изхвърляне на огромни количества напълно годна за консумация храна.
Регламентите на ЕС гласят, че с "Най-добър до" се означава датата, до която храната се очаква да запази оптималните си качества - вкус, цвят, мирис, консистенция. Обикновено тя се използва за храни с по-дълга трайност - охладени, замразени, паста, ориз, консерви, растителни масла, шоколад и т.н.
Тази дата, до която храните са "най-добри" обозначава момента, в който са най-качествени според преценката на производителя и стандартите за определените продукти, но след преминаването му те не стават опасни за човешкото здраве и могат да се употребяват по личната преценка на потребителя, който трябва да разчита на собствените си вкусови и рецептори и обоняние, за да прецени дали храната е годна.
Оказва се, че за потребителите са доста объркващи и допълнителните указания за използване след отваряне на опаковката, включително и до колко дни след това храната трябва да се консумира, пише businessnovinite.bg.
"Срок на годност"и "Годен до“ са етикети, които съобщава крайния срок, до който храната може да се употребява безопасно и не бива се консумира след тази дата. Това обозначение обикновено се поставя върху прясна нетрайна храна - месо, риба, сирене, мляко, която задължително се държи в хладилник.
Сигурно ще се запитате защо изобщо повдигаме този въпрос. Препоръка в страните членки на ЕС да бъде проведена кампания по по-ефективна информираност относно разликите бе отправена от страна на една от групите в гражданския панел на тема Food Waste в ЕК. Това е първият от ново поколение граждански панели, в които участват представители на всяка от 27-те държава членки на ЕС. 150-те граждани на страните са представителна извадка на население от 500 млн. души, което живее в държавите членки.
Според представителите, които внесоха своите препоръки до ЕК, е изключително важно продуктите с обозначен етикет "Най-добър до" да имат допълнително разяснение как да се обработват, съхраняват и използват преди и след изтичане на датата на годност на продукта.
"Ние препоръчваме внедряването на информационни инструменти, за да се информират и да преценят дали продуктът наистина е с изтекъл срок на годност“ казват те в предложението.
Представителната извадка на населението в ЕС поиска етикетите да бъдат поставяни на едно и също място на продуктите и големината на шрифта да се увеличи.
"Освен това искаме да поставим QR код директно върху етикета на продукта (възможност за използване и на баркода). Каква е целта на това? Да се предоставя информация за най-добрите начини за съхранението му, и ясни инструкции как да се разпознава (по вкуса и мириса) дали все още е годен за консумация. В този код може да се добави и информация за кулинарни съвети за трансформиране на продукта (пример за адаптирани рецепти)“, допълват те.
По отношение на неетикетирани продукти като плодове и зеленчуци, е предложението QR кодът да се постави на рафтовете, където се продават продуктите, за да се избегне ненужно опаковане.
Идеята на въвеждането на етикетите "Най-добър до“, всъщност е страхотна иновация в света на потреблението, защото позволява сам да прецениш дали един продукт е годен за консумация или е и не пресира купувача да го изхвърли по-рано. По препоръките на представителната група обаче се разбира, че в ЕС все още има известно не разбиране относно него.