Референдум за шистовия газ готвят енергийни експерти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:43 / 28.11.2012
442
Енергийни експерти готвят референдум за шистовия газ, ако правителството не свали мораториума върху проучванията и добива му. От Движението за енергийна независимост мотивираха това свое искане с високата цена, на която страната ни купува синьо гориво. Според тях тя може да бъде свалена единствено с развитието на собствения добив. Мораториумът бе наложен през януари след силен натиск от страна на екологични организации.

Oтмяна на мораториума на проучванията и добива на шистов газ в България поискаха за пореден път енергийни експерти. Този път обаче те са готови на нова стъпка - ако техните искания не бъдат чути от правителството, възнамеряват да започнат набирането на подписи за провеждането на национален референдум по темата. Енергетиците са убедени, че отрицателният ефект от хидрофракинга е силно преувеличен.

"В Америка има десетки хиляди сонди и те работят всеки ден. Започва добив и се разширява в Австралия, започва проучване и добив в Китай, започва в Япония, има го в Канада, догодина започваме в Полша. В целия наш регион - Турция, Румъния, Молдова, Украйна, или проучват, или се готвят да проучват", обяви енергийният експерт Димитър Иванов.

Председателят на временната парламентарна комисия за шистовия газ Диан Червенкондев не изключи възможността за провеждането на референдум, но подчерта, че това би струвало изключително скъпо. Затова според него на този етап могат да се изчакат изводите, до които ще стигне ръководената от него комисия.

"Да намерим добрите законодателни решения, които да дадат добра регламентация и същевременно да гледаме за една енергийна независимост на страната", коментира Червенкондев.

България е една от страните в ЕС, които купуват най-скъп газ в Европа. Дори и с договорената 20% отстъпка от цената на синьото гориво след подписването на договора за "Южен поток", страната ни плаща над 500 долара за 1000 кубика. Германия например купува газ за около 300 долара.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).