Ресторантьор: Цените ще се вдигнат, клиентите ще се отдръпнат и ще се стимулира сивата икономика при 20% ДДС за бранша

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
09:54 / 07.02.2025
1357
Ресторантьори са категорично за запазването на 9% ДДС. Тази твърда позиция изрази председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Мая Русанова, предава БГНЕС.

Според нея 20% ДДС за бранша ще доведе до вдигане на цените, отлив на клиенти, ще се стимулира сивата икономика в сектора и не на последно място може да се стигне и до фалити, като най-застрашени са по-малките заведения заради наемите и увеличаващите се разходи.

Според Русанова при 9% ДДС през последните години браншът се е изсветлил, което е стимул да се развива чрез кредитиране. Затова тя очаква при ставка от 20% да има спад в отпускането на кредити за бранша, което може да доведе до затваряне на обекти.

Освен ДДС, определящи фактори за цените по заведенията са по-високите заплати, увеличаването на цените на суровини и продукти, поскъпването на газ и ток, каза още тя. Според нея до месец март може да се очаква повишаване на цените с поне 25-30% в сравнение с декември 2024 година.

Към момента от бранша в Русе не обмислят протести, тъй като изчакват да се вземе решение дали в бюджета за тази година ще бъде заложено 9% ДДС за заведения и ресторанти.

Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Извънредна кампания на ГИТ в строителния сектор изваде наяве фрап...
Съдбата на правителството се решава в 14:30 утре, ДПС на Доган ще...
Правосъдният министър: Съдебен изпълнител е поискал от баба Янка ...
Борисов обясни защо изчакват с продажбата на реакторите от АЕЦ "Б...
Бойко Борисов за излизането на АПС от мнозинството: Целите са тол...
Правителството с важно решение за хората с трайни увреждания


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).