Ресторантьор: Височайшото позволение да отворим от 1 март ресторантите беше прибързано
Височайшото позволение да отворим от 1 март ресторантите беше прибързано. И преди 10 дни нямаше данни за намаляване разпространението на коронавируса. Днес информацията потвърждава, че опасността не е отминала.
Това коментира пред Радио София Дарин Стойков - собственик на ресторант в центъра на столицата.
Той лично не е отворил заведението си.
"Винаги съм искал да бъда част от решението, а не от проблема. Освен бизнеса и оборотите, трябва да има и отговорност към хората, които работят или които са клиенти“, отбеляза Стойков.
Той припомни, че има области на страната, в които носенето на маски стана задължително навсякъде, а болниците спряха планови операции.
От около година малкият ресторант на Дарин Стойков работи "в режим на оцеляване, с храна за вкъщи“.
"Не сме уволнили нито един, не са намалени заплатите. Важното е да продължаваме да работим.“
Решението ресторантът да не отвори редовните клиенти са приели по-скоро положително. Проявили са разбиране, изразили са подкрепа.
Дарин Стойков смята за нередно здравните власти да говорят с думи на хора от бранша преди време – че ресторантите не са място, където се разпространява коронавирусът. Това не е вярно. Рискът е средно висок.
"Това, което от бранша преди използваха за натиск, днес се използва от оперативния щаб за оправдание. Това е притеснително. Това, че се намалява работното време на ресторантите какво ще подобри? Коронавирусът няма вечерен час“, допълни Стойков.