Ресторантьор каза как се променя цената от пазара до чинията
По крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила средно с 1,50 лева и се продава за 6 лева.
Български летовници споделят, че в съседна Гърция цените с близки, като порция от дребната риба може да се намери за 3-4 евро. Най-скъпата риба и за този летен сезон ще остане калканът.
Златка Тотева живее от години в чужбина. Цените на морските деликатеси у нас и се струват завишени.
"В България е скъпо. Всичко е скъпо. Когато имам време, вкъщи си приготвям, когато нямам - на ресторанти“, казва жената.
На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 3 лева за килограм цаца до 40 лева за кг калкан.
Предимно се търси по-дребна риба - цаца, хамсия и сафрид. А от пазара до чинията в ресторанта, цената на морските продукти скача двойно.
"Мидите - това е най-евтиното, което купуваме на 4 лева килограма, като продаваме 500 грама за 8,50 лева, но мидите имат обработка, защото всеки си мисли голяма надценка слагате - не е така. Значи те се чистят, слага се дресинг“, обясни Мая Пепелянкова, ресторантьор.
Двойната цена се дължи основно на поскъпването на повечето консумативи, казват от бранша.
"Не е проблемът в рибата колко е поскъпнала, а с мазнината с която се пържи и приготвя. 10 литра олио за 25 лева, днес е 40 лева“, добави Пепелянкова пред bTV.
С всяка изминала година обаче, заради инфлацията много от хората намалят или ограничават изцяло консумацията на морските дарове.
"Преди години абсолютно всички риби вървяха почти на кантар, хората искаха да опитват, да пробват, поръчваха , богати маси, докато сега не е така“, посочи още ресторантьорът.
И все пак най-поръчваната риба от българи и чужденци си остава цацата.