Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Режат до живот педофилите от работа с деца
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 05.07.2011Коментари (18)780
© Varna24.bg
Педофилите да загубят завинаги право да упражняват професията си, ако тя е свързана с деца. Това предложение ще влезе в новия проект за Наказателния кодекс, реши преди дни работна група, в която влизат експерти на неправителствения Център за безопасен интернет, Агенцията за закрила на детето, правосъдното и просветното министерство. Науката е доказала, че педофилията е нелечимо състояние, а с времето възрастта на жертвите непрекъснато намалява, коментира шефът на центъра Георги Апостолов. Освен това перверзниците обикновено упражняват професии, свързани тъкмо с деца - учители, треньори, дори продавачи на детски стоки.

В момента нова евродиректива опитва да уеднакви законите срещу детската порнография и злоупотребите с деца в целия Евросъюз. Тя ще задължи до 2 г. всяка страна да хармонизира своето законодателство, за да ограничи разрастващия се пазар на детска порнография.

Директивата предлага държавите да изберат или завинаги да отнемат професионалните права на педофилите, или временно. У нас предложението е това да става за цял живот. В Полша дори вече решиха педофилите да бъдат химически кастрирани, напомня Апостолов.

В специален доклад за Парламентарната асамблея испанският депутат Конде Бахен твърди, че в последните години сексуалните посегателства срещу деца нарастват лавинообразно. Анонимността на интернет премахва табутата и социалните задръжки и създава идеална среда за престъпления, свързани с детската порнография, смята той. В същото време тази анонимност затруднява твърде много преследването на нарушителите. Според неговите сметки печалбите от този позорен бизнес в света годишно възлизат на над 21 млрд. долара.

Само през 2010 г. на горещите линии в съюза са подадени над 24 000 сигнала за детски порноматериали в интернет. В 71% от случаите използваните деца са били в предпубертетна възраст, 25% са били в пубертета, а 4% са били бебета. Според данните също така 77% от жертвите са момичета, 11% са момчета, а 12% от снимките изобразяват деца и от двата пола. Испанецът напомня, че според ИНТЕРПОЛ в световната мрежа са открити над 650 000 снимки на сексуално насилени деца, но само 850 от тях са разпознати.

Това показва, че се нуждаем от допълнителни правни и политически действия, коментира Конде Бахен. На българската гореща линия за детска порнография и злоупотреби с деца годишно се подават към 1000 - 1500 сигнала, от тях 350 предаваме на полицията, коментират от центъра.

Останалата част обикновено се прехвърля на други страни, понеже сайтовете най-често са базирани извън България. За щастие с няколко изключения нашата страна не е производител на детска порнография, а само консуматор, твърди Георги Апостолов. През 2010 г. центърът е засякъл 17 случая, в които педофили са обработвали деца в мрежата, за да ги склонят към секс.

Работната група обаче признава, че полицията остава с вързани ръце, понеже няма законово право бързо да събере необходимите графични данни за подобни престъпления. Това се разрешава само за тежки престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години.

В чл.159 ал. 3 на НК за разпространяването на порнографски материали се дават до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв. Интернет не е изрично посочен, но той е най-разпространеният начин педофилите да се доберат до децата.

Заради това експертите предлагат наказанието да стане 5 г. Новата директива предвижда затвор и за "съзнателен достъп до детска порнография", за което нашият НК предвиждаше до 1 г. затвор. Сега предложение е и тук наказанието да стигне 5 г. Според Георги Апостолов все още съд и прокуратура у нас не си дават достатъчно ясна сметка, че който обича да гледа порноснимки с деца или бебета, той непременно ще потърси и реален секс с тях. Доказано е също така, че постепенно педофилът сваля възрастта на своите жертви. Може първо да започне с тийнейджъри, докато постепенно стигне до бебета.

До октомври от правосъдното министерство обещали проектът за нов НК да бъде готов и в него да намерят място новите предложения.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
отзад, отпред,... то е до главата ...които е болен пак ще намери начин и рязан и нерязан, трябва гражданско обществ и хората да реагират повече на несправедливостите и не само на думи
0
 
 
Това добре, ами тези дето не работят с деца???
+2
 
 
Пеедофилите са най гнусните същества на планетата .С каквото и да ги накажат все няма да е достатъчно.
+1
 
 
Наи -накрая някакви сериозни мерки!
+1
 
 
аз мисля че е по-добре да им режим направо главите
+1
 
 
Педофилията в България е традиционна извратеност. Трудно ще се изкорени!
0
 
 
Докато за няколко снимки дават годинки а раждането на напълно здраво бебе от 12 годишна майка обикаля главните новини без последствия за никой,(ако не смятаме още едно гърло на социални помощи),оправия господа и дами,няма да има!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: