Рибарски: На "Лукойл" се дава конкурентно предимство с дерогацията да се защити интереса на държавата през данъчни мерки

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
18:51 / 23.10.2023
584
Ситуацията около "Лукойл" придоби развръзка, която ще гарантира сигурността на доставките, а от друга страна държавата ще съумява да събира данъци от рафинерията, които отново да бъдат в полза на обществото. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Радослав Рибарски, зам.-председател на Комисията по енергетика.

"Това беше и целта от самото начало на правителството - законодателните промени. И виждаме, че се продължава в същата линия. Много неща се изприказваха и по дерогацията, и от експерти, но ние твърдяхме, че има реален риск от сътресение на доставките на суров нефт. И се радваме, че днес се стига до тази развръзка, която ще наблегне на това да се събират данъците от "Лукойл". Данъците са си дължими, по ясни разпоредби и регламенти, разписани са от законите и следим това да не се променят и да си бъдат издължени в срок. Тези данъци отиват и в хазната, така че те са част от всички разчети по бюджета, който също ще бъде гласуван скоро.", обърна внимание Рибарски.

По думите му логистиката около смяната на доставките на суров петрол касаят и самата технология по преработка на петрола: "Това са основните ни опасения, в единия случай суровината идва за около една седмица или по-малко от седмица, в другия случай може да отнеме и месец. И това в сегашната ситуация, виждате, че когато избухна и войната в Израел, също основните коментари бяха дали ще бъдат засегнати и доставките на петрол. Така, че целият свят в момента се стреми към осигуряване на доставките.

Енергийната сигурност е на първо място, когато разглеждаме този въпрос. И спецификата е, че в момента доставките се осъществяват в акваторията през Черно море. Именно това за нас е основно опасение, че ако бъдат нарушени доставките може да се стигне до сътресение на пазара на горива. Това е в основата на отстояваната позиция към момента. И виждаме, че за в бъдеще фокусът ще е към това да бъдат отстоявани и събирани данъците от дейността на а "Лукойл" в България, която според дерогацията, вече всичко ще се отчита в България", коментира още зам.-председателят на Комисията по енергетика.

Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
30.05.2024 Супер новина за българските шофьори от Европа, ще останат много доволни от цените на бензина
15.05.2024 Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
Още новини от Национални новини:
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Д-р Ива Гаврилова, онкохирург: Тенът не е на мода
Притеснителна новина за учителите, които учат децата ни
Ето какво е положението след големия пожар на АМ "Тракия"
Радан Кънев за Кирил Петков и думите му за "Възраждане": Недообми...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).