Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Родители и деца искат повече свободно време след училище
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 09.10.2023Коментари (0)644
© Фокус
Родители и деца предлагат учениците да научават по-голяма част от преподаването по време на учебния ден, а след прибиране вкъщи да бъдат по-разтоварени от домашни. Целта е децата да отдъхнат и да имат време да починат, за да са мотивирани за следващия учебен ден. Това казаха Василена Чонова, родител на дете в 4 клас, и дъщеря й Рада Тасева на 10 г., ученичка в 133-то училище в София, в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"От трети клас училището започва в 7 и 30, детето ми се прибира "по мръкнало“. Доста голямо е натоварването по отношение на присъствието. Ефективно ли е стоенето в училище? Дали децата не натрупват умора по време на дългия престой през деня?“, попита в ефир Чонова. По думите й, в доста други европейски държави обучението приключва в 15.00 ч. След това детето е свободно да ходи на спорт, социални дейности или просто да играе.

"В други държави явно обществата могат да си позволят един от родителите да работи ограничено време, за да може през остатъка от деня да се грижи за децата. В тези страни има много добра социална политика и многодетните семейства могат да решат един от родителите да се посвети на семейството“, разясни позицията си Чонова.

Тя каза още, че не отлага написването на домашните, но след училище поставя акцент върху разтоварването на дъщеря си. "Минаваме за час-два през кварталната градинка, ходим на театър, отиваме на пицария с приятели. Голяма част от деня трябва да бъде посветена на спорт и социални умения, на посещението на културни събития“, категорична е майката.

Детето й - Рада Тасева, на 10 г., заяви, че раницата за училище е непосилно тежка за ежедневно носене: "Тежка ми е раницата, вътре има много учебници и не мога да я вдигам. Нося също храна, вода, портмоне, несесер. В някои дни имаме повече домашни, в други – по-малко. Смятам, че могат да ни дават умерено домашна работа – нито много, нито малко. Не мисля, че би било добре да останем без домашни, защото все пак трябва да научаваме нови неща“, разсъждава ученичката.

"Много обичам в училище да играя на двора с приятели и да ям в стола. Много ми е трудно да ставам сутрин рано – в 6 и 20 ч. Прибирам се от училище към 18 -19 ч, часовете приключват в 17 ч.“, сподели още Рада Тасева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: