Ромчета върнаха изгубен портфейл с 300 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:42 / 24.01.2013
628
Двама четвъртокласници от Началното училище "Св. св. Кирил и Методий" в пазарджишкото село Черногорово са намерили портфейл с 300 лв. и са го върнали на собственика му. Децата са от ромски произход, а за доблестната им постъпка разказа класната им ръководителка Петрунка Станкова.

През голямото междучасие Иво Димитров и Илиян Караджов отишли да си купят закуски от близък магазин, когато до кошче за смет видели да се въргаля черен мъжки портфейл. Децата го взели и се върнали в училище, за да го предадат на учителката си. Тя го отворила и видяла вътре надиплени едри банкноти ­ общо 300 лв. Имало още банкови карти и лични документи, по които открили собственикът и му върнали портфейла. Възрастният господин бил на седмото небе от щастие и нямал думи, за да благодари на малчуганите. За да възнагради честните деца, им дал по 10 лв. С парите те си купили сладкиши, а кметът на селото Емил Захариев ги завел на почерпка в "Макдоналдс".

"Когато в голямото междучасие ги похвалихме пред цялото училище, останалите ученици бяха много впечатлени от постъпката им, а в часа на класния също коментирахме, че така трябва да постъпват и другите деца", разказа класната ръководителка Станкова. Тя определи Иво и Илиян като много добре възпитани деца с родители, които държат на честните и добри прояви. Майката на едното момче е на гурбет в Кипър, а бащата изкарва прехраната на семейството като строител. И двете фамилии, като разбрали за случката, ги похвалили за честността им, споделиха децата.

Иво всеки ден пътува от съседното село Тополи дол, където живее, а Илиян си е от Черногорово.

"Доброто е у всеки и може да се прояви в неочаквана ситуация. И в училище те са много добри ученици, с радост участват в празници, посветени на християнството, и неотдавна дори са коментирали в часа на класния темата за добрината и честността", разказа началната учителка, която държи новините да не се пълнят само с лоши събития, а подобни безкористни постъпки да бъдат поощрявани. Двете момчета не се приемат като герои, но са горди и поласкани от вниманието към тях в училище. Иво и Илиян обичат математиката, единият иска да стане строител, а другият ­ монтьор на коли.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Мохамед Халаф: Влизаме в нова война
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза, ето каква зима ни чака
Ще се увеличи ли цената на винетките, говори министърът
НИМХ: Температурите падат, идват дъжд и гръмотевици
ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства ...
Международен анализатор: Ако се докаже българска следа в атаката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).