Росен Желязков от Тирана: България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:03 / 26.02.2024
1728
България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност и това е гаранция за техния просперитет като нации и държави. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с българската общност в Тирана по повод Националния празник на България – 3 март, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на парламента е начело на парламентарна делегация, която беше на официално посещение в Албания. На отбелязването на тържествената дата присъстваха министърът на вътрешните работи на Албания Таулант Бала, албанският президент (2017-2022) Илир Мета, представители на изпълнителната власт, дипломати и общественици.

През изминалите десетилетия България и Албания споделят сходна историческа съдба, но винаги стремежът към свобода, демокрация и добруване е бил водещ в политическия, историческия и демократичния ни път, отбеляза в словото си Росен Желязков. Ние добре разбираме и симпатизираме на албанския народ за усилията, които полага за европейска интеграция и по време на визитата си подчертахме подкрепата на България за пътя, по който Албания върви, подчерта той. Вярваме, че скоро Албания ще стане член на ЕС, защото заслугите и постигнатите резултати са впечатляващи, добави председателят на Народното събрание.

Днес ние видяхме една модерна, развиваща се, устремена към бъдещето и към европейския правов ред Албания, заяви Росен Желязков и уточни, че страната е показала политическа воля, обществена енергия и стремеж към достигане на принципите, обединяващи европейските народи. За нас най-важното е зачитането на правата на българското малцинство, чието признаване през 2017 година и постоянната работа за създаването на равни възможности, са гаранция и пример за подражание, добави председателят на Народното събрание.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, разговаря в Тирана с президента на Република Албания Байрам Бегай и с председателя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ“).

Виж коментарите (0)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).