Росен Желязков се обяви за публично-частно партньорство и концесии в транспорта

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
20:11 / 14.10.2024
289
Транспортният сектор в България е замръзнал на нивото от 2021 година. Единствената разлика е, че е договорено удължаване на някои проекти, които са с различен срок на завършване. Това съобщи бившият транспортен министър и бивш председател на Народното събрание Росен Желязков по време на специализирана конференция, която се проведе в Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

"Държавата ще даде възможност за участие на всички лицензирани частни оператори в обществения железопътен превоз от 2025 г. Очакваме конкуренцията да доведе до повишаване на услугата за гражданите. 

Преди 4 години ни обещавах много нови мостове над река Дунав. Има предпроектно проучване за втори мост Русе-Гюешево, което трябва да приключи до 2027 г. 

Крайно време е да спрем да очакваме инвестиции отвън, а да се обърнем към публично-частно партньорство или концесии. Да се разсъждава в големи категории - например морска инфраструктура - да се изгради жп връзка или път между Варна и Русе. 

Имаме голям потенциал в летищната инфраструкта – няколко години не може да бъде завършен процеса за летище Пловдив. С помощта на общината държавата може да направи така, че да се печели.

Не трябва да се притесняваме от публично-частното партньорство, защото Световната банка е гарант за стратегически и финансов партньор.

Наясно сме, че това, което предстои, е приемането на нов важен законопроект за превоз на пътници. Тогава ще има транспорт с ясен стандарт. В момента текстовете са разпокъсани в отделни нормативни актове. 

Трябва да има политическа воля, затова тези избори трябва да бъдат последните предсрочни избори" - заяви Желязков.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (535):
14.10.2024 Доц. Иво Инджов: Партиите, които можеха да наложат силна сюжетна линия в българската политика нямат ясна идея
14.10.2024 Силвия Великова: Във всяка предизборна кампания полицията знае схемите за купуване на гласове, но ги отчита отново, а не ги спира
14.10.2024 Вицепрезидентът за купуването на гласове: Това вече е епидемия, а не градски фолклор
14.10.2024 "Галъп": Девет политически формации имат шанс да влязат в следващия
парламент
14.10.2024 Борисов: Дайте да го видим този равноотдалечен премиер
14.10.2024 Лидерът на ГЕРБ: Обраха ви с по 1 лев за дизела и бензина. 6-7 милиарда ви взеха от джобовете, както си стоите
Още новини от Национални новини:
Бюджет 2025: Може ли разходите за социални плащания да отворят ду...
"Ти си боклук, от теб нищо не става, грозно куче, още малко ти ос...
Доц. Иво Инджов: Партиите, които можеха да наложат силна сюжетна ...
Костадин Филипов: Мицкоски играе ролята на аватар на Александър В...
10 години затвор за мъжа, който уби сестра си в Омуртаг
Икономист: Минималната работна заплата стана процент от средната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).