Розалина Лъскова за бавната дигитализация на училищата у нас

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:29 / 16.01.2024
689
Сдружение "Образование без раници“ се е посветило на каузата да помага за модернизирането и дигитализацията на образованието в България. Това каза Розалина Лъскова – изпълнителен директор на Сдружение "Образование без раници“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Организацията стои зад българската версия на най-голямата безплатна платформа за образование – "Кан Академия“. "Образование без раници“ предлага различни програми, които подкрепят училищата, училищните ръководства, отделните учители да изграждат своя дигитален капацитет.  

"Опитвайки се да помагаме на образователните институциите в България да се дигитализират по един по-умен начин, у нас възникна въпросът, след като имаме толкова актуална и важна тема, която има огромен потенциал да направи работата в училище – и преподаването, и административните процеси, и ученето, по-ефективни, решихме да се опитаме да се информираме с едно непредставително проучване каква е ситуацията“, обясни Розалина Лъскова.  

В края на миналата година организацията проведе анкета сред учители и училищни администратори от цялата страна на тема "Изкуствен интелект и дигитализация в училищата“.  

По думите й едва в 53% от училищата има назначени координатори или ръководители по информационни и комуникационни технологии. "Това би трябвало да са ключови хора, които отговарят за навлизането на технологиите и тяхното правилно и умно използване в училище. Може би около 80% от училищата въобще нямат разписана стратегия за дигитализацията, а според нашите данни, в 83% от училищата въобще не е организирано и не е планирано да се организира обучение по изкуствен интелект. Това нас ни притеснява, защото може да означава, че капацитетът на училището като институция, а от там – и на учителите, не е достатъчен, за да подготви ученика за едно по-внимателно използване на технологии, включително и изкуствен интелект, за едно по-критично използване, за яснота какви са рисковете, но и какви са потенциалите на технологията“, обясни Лъскова.  

Изкуственият интелект може да е важен инструмент в ръцете на учителя и на училищния администратор, подчерта тя.  

"Изкуственият интелект помага и на ученика да учи по-целенасочено, спрямо нивото си, и на учителя да адресира нивото на ученика по един по-адекватен начин – от начина на преподаване до образователните ресурси, които използва. Новите технологии може да са част от решението, защото те наистина могат да направят работата на учителя по-бърза, по-лесна, по-целенасочена и по-адаптирана спрямо нивото на всеки отделен ученик. Там е част от проблема – някои ученици изостават, тъй като с тях не се работи достатъчно индивидуално и спрямо техните затруднения, а с други пък може би не се работи достатъчно спрямо техните силни страни и може би губим потенциала на тези ученици до някаква степен“, коментира Розалина Лъскова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка
Трифонов: Срамно е политици да си правят PR от трагедията с бълга...
Главчев поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедс...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Камелия Нейкова: Имаме пълната подкрепа на Министерския съвет за ...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).