Нашенци грабят най-много румънски кашкавал и масло, свинско месо, тикви, домати и краставици. Някои дори товарят цели прасета в багажниците на колите си.
В същото време българите пък предлагат на румънците кокошки и пуйки. Цената на една кокошка е 10 лева - заклана и готова за тенджерата. Средно голяма пуйка, в същия търговски вид, излиза около 50 лева. Големите екземпляри струват по 70 лева.
През тази година цената на свинското месо не се е променила в сравнение с миналата и свинското живо тегло се предлага по 2,80 лева, съобщи д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на българските свиневъди. По магазините пък пържолите са между 7 и 10 лева. Браншът през тази година се съживява и се очаква до 30 на сто от месото в магазините да бъде българско, каза още специалистът. За сравнение само преди 12 месеца едва една пета от мръвките, предлагани по щандовете, са били произведени у нас.
Прасетата у нас са със 100 хил. повече през тази година и вече достигат 600 000. Над 4 млн. са били свинете у нас преди началото на прехода. В Добричко също са запазени цените и на свинското месо от миналата година. Килограм живо тегло засега е 3,50 лева, твърдят търговци, но не изключват възможността с наближаването на коледните и новогодишните празници цената да скочи до 5-6 лева. Цяло прасенце у нас пък върви по стотина лева, като теглото му е 10-15 кг. В момента има голям интерес и към купуването на цели заклани прасета или на половинки, каза още д-р Папазов. Връща се интересът към българското месо, сочат неговите наблюдения.
Източник: в. "Монитор"
Още по темата (121): | |