Румяна Бъчварова: При всички случаи е добре да имаме редовно правителство, трябва да се започне работа и по големите теми

Автор: Ива Дойчинова
Коментари (0)
08:58 / 09.03.2024
2118
При всички случаи е добре да имаме редовно правителство и това правителство, което има ясна външна рамка, т.е. постигане на определени цели – еврозоната, Шенген, подкрепата за Украйна, трябва да започне работа и по големите теми. Това каза Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на "Борисов“ 2, бивш посланик на България в Израел, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Един от приоритетите на управлението трябва да бъде цифровата трансформация. "Това е основният механизъм, през който ще се развива икономиката ни, регионите, а по някакъв начин и вътрешногруповите отношения в държавата. Само с иновации можем да направим стъпка напред“, подчерта Бъчварова.

Във фокуса на бъдещото управление трябва да бъде развитието на демократичните процеси у нас и ангажирането на хората в тези процеси. "На първо място излиза въпросът за това как най-адекватно може да отразим своето политическо мнение, своя вот. Въпреки че след няколко месеца предстоят избори и има опасност те да са малко по-сложни, ако имаме избори 2 в 1, никой в момента не се е обърнал към изборния закон, не е проверил как ще работят машините в една такава ситуация. Това също е много, много голяма тема, защото ако имаме такъв голям процент на невалидни бюлетини, каква е легитимността на демократично избраните институции?“, коментира Бъчварова.

Сред основните приоритети на правителството трябва да бъде и демографският проблем. В момента обаче няма демографски политики, не се и говори за тях. Изработването на такива изисква сериозни усилия, а резултатите от тях стават видни едва след 10-15 години, посочи тя.

"Демографията е само част от големия проблем – управлението на човешките ресурси в страната. Ние имаме нужда от определени специалисти, от определени квалификации, а за тях трябват хора. И трябват политики, които да могат да започнат да ги подготвят за тези роли, така, че те да се включат в определен момент в общия процес на развитие. Тези проблеми са свързани и ние трябва да се опитваме да ги решим в комплекс. Необходима е една обща визия за това накъде вървим“, обясни Румяна Бъчварова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1135):
09.07.2024 Конституционният съд реши: Мандатът на Белазелков и Атанасова не е 9 години
01.07.2024 Конституционния съд обяви за "противоконституционна" съдебната медиация
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Прощаваме се с Николай Волев на 22 октомври
Не се чувствате добре? Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).