С 33% се увеличават заплатите на войниците от Българската армия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:41 / 22.08.2008
824
Министерски съвет прие постановление за изменение и допълнение на Постановление № 191 от 2007 г., което определя възнаграждението на военнослужещите и гражданските лица по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. С него се предвижда средните брутни месечни заплати да бъдат увеличени, считано от 1 юли 2008 г.

Освен приетото по постановление, министърът на отбраната Николай Цонев разпореди да бъдат допълнително увеличени заплатите на кадровите военнослужещи в Българската армия. За изпълнение на взетото решение не се изискват допълнителни средства от държавния бюджет, тъй като то е в резултат на извършените административни и структурни реформи, довели до икономии във фонд работна заплата в Министерството на отбраната.

Най-висок процент увеличение ще получат войниците като основната им месечна начална заплата става 520 лв., което е с 33% повече от досега действащото щатно разписание, на ефрейторите увеличението е с 31,5%. В зависимост от съответното звание и степен сержантите получават увеличение от 13,26% до 22,36% и офицерите от 10,05% до 15,44%.

Това е най-голямото процентно увеличение на заплати на българските войници за последните години. То цели да се осигури заплащане на военнослужещите, адекватно на отговорностите в упражняваната професия и създаване на условие за мотивация за постъпване и задържане на кадрова военна служба.

Приетото увеличение е в съответствие с Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015г., утвърден с ПМС №54 от 2008г. и е насочено към привличане на млади хора на кадрова военна служба. Увеличението е в резултат на намаляване на числеността на кадровите военнослужещи. Определянето на размерите на основното месечно възнаграждение е с акцент върху размерите на същото за кадровите войници /изпълнителски състав/ и младшия команден състав - сержанти и офицери с младши офицерски звания. То цели определяне на по-високи размери на основните месечни възнаграждения на тези категории личен състав, създаващи условие за мотивация за постъпване и задържане на кадрова военна служба на кадровите войници, сержанти и младши офицери

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за вноса на украински яйца в...
ЦИК е дала разрешение кметът на Минерални бани да бъде задържан
Законът ни препоръча, назначихме си служебни домоуправители, но в...
Климатолог разкри какво ни чака: Застудяване, бури, циганско лято...
Външният ни министър: България остава напълно ангажирана да оказв...
Димитър Гърдев: Управлението на РСМ прави рязък завой към Белград...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).