С военен ритуал отбелязаха Деня на Ботев във Варна

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:27 / 02.06.2024
1221
С ритуали в цялата страна тържествено отбелязаха Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 148-та годишнина от смъртта на поета-революционер. Военен ритуал се проведе във Варна, съобщиха от ВМС.

В ритуала пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от Военноморска база Варна и венценосци от военно формирование 38010.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на военните моряци.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.

Пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина в Пловдив с военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя беше почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“, политици, общественици, ученици, десетки признателни граждани.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. Церемонията, която се проведе на площад "Народни будители“ (при Регионалния исторически музей) в Благоевград премина в дух на патриотизъм. Програмата започна с изпълнение на химна на Република България от Биг Бенд - Благоевград. 

Десетки жители и гости на града, много деца и ученици почетоха паметта на великия български революционер и поет и на загиналите за свободата на Отечеството.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България сиренната система бе задействана в продължение на 2 минути в цялата страна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
02.06.2024 Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
02.06.2024 "Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
01.06.2024 Радев от Враца: Свободата не е традиция, а отговорност и саможертва
31.05.2024 Военни от цялата страна ще участват в честванията за Деня на Ботев
31.05.2024 Знаете ли колко братя и сестри има Христо Ботев?
29.05.2024 Главчев се присъедини към похода "По стъпките на Ботевата чета" и обеща още средства за проявата
Още новини от Национални новини:
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...
Калин Стоянов за номинацията за МВР министър: Нямам партийни прис...
Мечка стресна туристи
Ад в жегата на "Кулата"! Шофьори сигнализират за километрично зад...
Фармацевтите започват протестни действия
Д-р Галя Кондева: Няма да има забавяне на изграждането на бъдещат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).