Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Семейство заряза високоплатените си работи като лекари в чужбина, за да се върне на село в България
Автор: Екип Varna24.bg 07:57 / 20.06.2024Коментари (3)2107
©
Д-р Мирослав и Кремена Гамови се завръщат от високоплатените си работи като лекари в чужбина, за да произвеждат биологична земеделска продукция във ферма "Докторска градина“.

В България трябва да се скъси връзката между родния фермер и крайния клиент, ако искаме да ядем качествени зеленчуци. На пазар, където съществуват много прекупвачи, производителят на зеленчуци е принуден да отглеждат продукция с ниско качество.

Големият проблем на България е, че имаме не тежка, а жестока нужда от работна ръка.

Държавата трябва да подпомогне със създаването на фермерски пазари, на които да се реализира родното зеленчукопроизводство.

Това заявиха за БГНЕС семейство д-р Мирослав и Кремена Гамови, производители на биологична земеделска продукция "Докторска градина“.

Мирослав Гамов е лекар кардиолог, който е прекарал заедно със съпругата си Кремена, която също е лекар, дълго време в чужбина.

"Там установихме, че има проблем с производството на чиста храна както за нас, така и за останалите хора. Така решихме да направим голямата стъпка да се върнем от големи болници и високи заплати в България, на село, и да отглеждаме продукция за нас. Малко по малко оставаше продукция, и решихме да я реализираме на пазара сами“, разказа д-р Гамов.

Според него реализацията на пазарите не е трудна, стига да има пазари. "Проблемът у нас е, че е доста малко популярно да се скъсява веригата между производителя и крайния клиент. В България има твърде много прекупвачи, и това, от една страна, завишава цената на продукцията, а от друга – занижава качеството“, заяви д-р Гамов.

За да бъде един производител конкурентоспособен на пазара с много прекупвачи, той е принуден да произвежда продукция с ниска себестойност. Ниската себестойност носи след себе си нискокачествена продукция, която консумираме. "Едно от важните неща в България е да се скъси връзката между фермера и крайния потребител, за да може да се повиши себестойността на продукцията и съответно качеството й“, обясни той.

Д-р Гамов посочи, че те като производители получават помощ от държавата. "Получаваме пари от държавата, но не това е нашата цел. Нашата цел е да имаме достатъчно пазари, за да можем да си продадем продукцията на хората и те да ядат чиста храна и съответно да бъдем отплатени“, каза той и добави, че те търсят по-скоро логистична подкрепа.

Особено важна е държавната подкрепа, когато става дума за градушките. Мирослав и Кремена са пострадали миналата година от тях. "Средата на миналата година през август бяхме ударени от градушка и претърпяхме огромна загуба, която ни върна няколко месеца назад. Това в крайна сметка намали производителността цялото ни стопанство. Успяхме да се справим, защото имаме и основни професии като лекари“, сподели Мирослав.

Тяхното стопанство се е намирало между три системи за борба с градушки, но въпреки всичко е било сериозно засегнато. "Не можем да се борим с природата, но може да бъдем малко по-ефективни. С малко повече организираност и използване на самолетите, които могат да пръскат, а те са много по-мощни от ракетите, държавата би могла да подпомогне земеделските стопани, така че тези явления да нанасят по-малко щети“, смята производителят на биологични зеленчуци от "Докторска градина“.

По отношение на вноса на некачествени зеленчуци от страни като Полша, балканските ни съседи, и другаде, д-р Гамов заяви, че това на тях като производители не им влияе. "Ние имаме клиенти, които търсят биологична продукция. От гледна точка на по-голямата част от производителите в България вносът с по-ниска цена и съответно по-ниско качество е нелоялен спрямо нас българите. В някаква степен може би има и неглижиране от страна на държавата на търговци, които внасят подобна продукция“, каза той.

Тук в разговора ни се включва и Кремена. Според нея българската продукция се подбива, защото, когато внасяме от страни извън ЕС – там изискванията за биологичните препарати за защита са много занижени. "Отделно знаем, че цената на труда там е много по-ниска, отколкото в България, и е нормално те да произведат по-евтина продукция. Отделно, че от климатична гледна точка те нямат зима. Южните части на Турция изкарват целогодишно реколта. При тях всичко става по-рано. При положение, че държавата не взима никакви мерки, за да защити зеленчукопроизводителите, то е замряло в България. Дори вносът от Гърция излиза по-евтин, тъй като там няма змии, съответно няма и пръскане с препарати срещу тях. У нас климатът също се променя, но ние не можем да се сравняваме с южна Гърция, където е много по-евтино да произведат домати, краставици и всичко останало, и когато ги внесат на едни смешно ниски цени, тогава всичко българско пропада“, каза тя.

И двамата са категорични, че който иска да работи, може да се издържа от производството на зеленчуци. "Всичко е свързано с много труд. Големият проблем на България е, че имаме не тежка, а жестока нужда от работна ръка“, подчерта д-р Гамов.

Социалното разглезване на някои прослойки води до това много трудно да се намери работна ръка. Според д-р Гамов ние имаме достатъчно българи и не ни трябват чужденци. Кремена е убедена, че трябва да се стимулират тези хора, които с години са безработни. "Работа има. Просто има хора, които са свикнали с години да са безработни, да не се трудят и да получават някакви социални помощи. По този начин се получава порочен кръг. Ние не можем да намерим работници, а те в същото време плачат, че са без работа“, заяви тя. В същото време Кремена смята, че рано или късно България също ще се обърне към други страни, защо има демографски срив: "Това няма как да се преодолее за година или две. Ще ни трябват поне 20 години и то, ако успеем. Откъде ще вземем работна ръка? При всички положения не сме конкурентни да взимаме от Полша или от ЕС, вероятно ще бъдат от Индия и други азиатски държави. Това е бъдещето и най-вероятно ще трябва да се примирим“.

Кремена смята, че единственият начин зеленчукопроизводител да се издържи от собствената си продукция е, ако той я реализира сам. "Това също е свързано с някаква грижа от страна на държавата. Няма достатъчно фермерски пазари, няма достатъчно реклама от страна на държавата, която да се обърне и да призова да се избира българското, защото то е много по-качествено и неговият път до нашата трапеза е много по-кратък. Зеленчуците на са пътували две седмици от Турция или Гърция, а нашите са набрани в петък и ти си ги купуваш в събота или неделя“, обясни тя.

Според нея българинът трябва да има също култура да търси българската продукция и да знае, че, избирайки българското, той гарантира, че българският производител ще съществува и ще се запази. "Нашата родна продукция ще я ядем ние и няма да се изхвърля и да се приключи с българското производство“, заключи Кремена. І БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В тая скапана държава и то на село ще цъфнете и ще вържите.
0
 
 
Няма нормален човек, който да се върне от чужбина в тази дупка, освен ако не е умрял от глад. Тези вафли - другаде.
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 19.06.2024 г.
0
 
 
Защо Всеки чака някой Друг? Нашите хора измислиха кооперациите! А ние не искаме да ги прилагаме! Дажие и Държавата налага условия да ги Разтурва! Въпреки че това право е Защитено от Конституцията! Но кой го е Йеня За Коанституцията! И Какво е постановено в нея! 34 години гледаме как се погазва постановеното там!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: