Сезираха ВАС за проблемите с рибарското селище на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:25 / 01.03.2011
1173
Върховният административен съд (ВАС) бе сезиран, заради проблемите, възникнали около събарянето на постройки на рибарска кооперация "Чайка 2003" в местността Орехчето във Варна. Жалбата бе подадена днес, съобщи адвокатът Константин Парчев.

Така се спазва процедурата по обжалване на решението на Административния съд във Варна, който в петък отказва да преустанови незаконосъобразните, фактически действия, предприети от община Варна за събаряне на постройки, собственост на членове на кооперация "Чайка 2003".
В жалбата си до София юристът на рибарите обяснява, че Административния съд в закрито заседание е преценил, че кооперацията не може да бъде страна с активна процесуална легитимация по оспорването, тъй като собствениците на постройки били физически лица и имало издадени заповеди от кмета на община Варна за събарянето им. Този извод на съда, според адвокатът, е неправилен, тъй като чл. 250 ал.1 АПК изрично определя, че всеки, който има правен интерес, може да иска от съответния административен съд спиране на незаконосъобразни действия предприети от административен орган и че въпросното производство има превантивен, правоохранителен характер. Още повече, че правния интерес на кооперация "Чайка 2003" се определя и основава на целите, за които е създадена, и нейния устав.

Паралелно с това съдът във Варна е възприел за доказано, че заповедите за премахване са издадени на 21 февруари т.г., а самото им изпълнение е насочено за 24-25 февруари, тоест много преди да е изтекъл 14-дневния срок по тяхното оспорване и не са влезли в законна сила.

Тези дни с адвокатът на рибарското селище са се свързали представители на Българския хелзински комитет, които са се интересували от проблемите с постройките, голяма част, от които са единствени жилища, на рибарите в местността Орехчето, на южния бряг на Варненското езеро.
Очаква се и становището на Областния управител - Варна, който е запознат със спора и евентуално дали Областна администрация ще се включи в оспорването на разпореждането на ВАС, в качеството му на заинтересована страна, предвид обстоятелството, че собственик на терена е Министерството на земеделието и храните.

Виж коментарите (1)

Още по темата (33):
01.02.2012 Одобриха устройствения план на "Орехчето"
22.06.2011 Кметът се отказа да прилага закона върху Орехчето
21.06.2011 Кметът ще гони рибарите, дръзнали да се върнат в "Орехчето"
20.06.2011 Кметът се съгласи да не бута рибарските селища във Варна
15.06.2011 Натискът срещу рибарите от Орехчето продължава
14.06.2011 МЗХ предлага на общината да отложи разрушаването на рибарско селище
"Орехчето“
Още новини от Национални новини:
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото, защото л...
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Днес изпращаме последния летен ден, утре идва астрономическата ес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).