Шапът срина с 80% оборота на месарите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:47 / 15.01.2011
961
Заразата от шап сериозно удари мандрите и цеховете за месни продукти в засегнатите райони. Оборотите на предприятията в шестте области, които са под карантина, са паднали с до 80 на сто. Това съобщи шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. В областите Бургас, Варна, Шумен, Сливен, Кърджали и Хасково има 96 колбасарски цеха.

Това прави 25% от общия брой на месопреработвателните предприятия в страната. Заради шапа до 28 февруари те не могат да продават продукцията си извън района, поставен под карантина. Заради намалените продажби те вече са минали на половин работен ден, съобщи Вътев. Мандрите също страдат от въведените ограничения заради заразата от шап.

Тяхната работа изцяло беше блокирана за два дни и пропуснаха две зареждания на магазините. В момента те също могат да продават продукцията си само в района под карантина и не могат да зареждат магазини в София и Пловдив, обясни шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев. Ако преди заразата от шап мандрите са продавали в цялата страна, то спадът на оборота им сега може да достигне 80-90%. Но ако са били ограничени само в периметъра на съответната област, то няма да има голямо отражение върху дейността им, смята Тачев.

Междувременно стана ясно, че Молдова забранява вноса на млечни продукти от България заради шапа. Забраната се въвежда за неопределен срок. Турция също забрани движението на животни, чувствителни към шапа. Според шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов глиганите, отстреляни в Бургаско, при които беше открит шап, са пристигнали от Турция, където има над 1000 огнища на болестта.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
08.02.2011 Птици са умъртвени заради липса на ветеринарно свидетелство
08.02.2011 Специалист: Долни чифлик и Дългопол най-рискови за шапа
28.01.2011 Във Варненско шап няма, но умъртвиха 9 животни без документи
26.01.2011 По два сигнала за шап работиха ветеринари от Варна
19.01.2011 ЕК доволни от предприетите мерки срещу шапа
19.01.2011 Девет животни са умъртвени след засечен нелегален превоз
Още новини от Национални новини:
Земетресение бе регистрирано на 30 км от Благоевград
Николай Костов: Поставянето на вендинг машини за лекарства е поте...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубат...
Доц. Наталия Киселова влиза в листите на "БСП-Обединена левица" з...
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).