Шеф Петров за скандалите с пържолите от 650 лв. във Варна: Всичко струва пари, дори и ледът
Аз си мисля че това е някаква предизборна кампания на този младеж, който можем да видим като кмет на това село там. Това заяви пред БНТ шеф Борис Петров по повод прословутия клип на мъжа от Търговище, който платил 650 лв. сметка във варненски ресторант.
"Този малък казус прекалено много се разтегли. Всичко струва пари. Знаете ли ледогенераторите какво електричество изразходват? Ледът се изпарява във въздуха, но сметката за ток не е въздушна. Въпросът е да имаме култура", каза шеф Петров.
"Всичко струва пари, въпросът е ние да бъдем добре информирани и да имаме култура на хранене и уважение към тази индустрия“, изтъкна той.
"Ние чухме че там работи едно момиченце, на което никой не чу неговата версия“, припомни Петров.
Той обясни целия процес на сервиране на месото в скъпи ресторанти с високи цени. То се реже пред клиента и той избира кое точно парче иска, като дискретно им се показва и колко тежи то преди да се изпече.
"Когато това месо се отрязва, тогава вече готвачите предполага каква точка на изпичане иска“, обясни шеф Петров.
"Колко по-изпечено го иска, толкова по-дебело парче се отрязва. Това е ритуал“, посочи той.
"Аз за първи път сервирах това месо в България. Това беше преди 11 години“, припомни той.
По думите му, отглеждането на животните за въпросните скъпи стекове е цяла наука. "Някои от тия животни се масажират с бира, пият бира“, каза той.
Шеф Петров коментира и поведението на мъжа от клипа – Пламен Христов. Той припомни, че в сметката са включени и други ястия. "И 10 лв. за сервитьорката "да се радва“, коментира той.
"Жена му е добра операторка. Снимаше всичко, добре го снима“, каза още готвачът. Според него мъжът се готви за предизборна кампания.
Проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма отбеляза с радост, че в България вече са се появили ресторанти на световно ниво.
"В момента, в който вие прекрачите прага на ресторанта, вие влизате в договорни отношения с ресторанта. Той влиза в договорни отношения с вас и вие с него“, изтъкна той.
"В менюто е написано на български и на друг език наименование, съдържание на порцията, алергени, грамаж, цена. Вие трябва да знаете, че договарянето започва оттук нататък“, обясни той.
Според него, по казуса с пържолите във Варна няма никакъв спор – сметката е платена.
"Ние нямаме никакъв спор. Ако има някакъв спор, той може да бъде между страните по възможно най-добрия начин. Ако не могат да го решат помежду си, те трябва да го отнесат към районния съд. Няма КЗП, НАП, Министерство на туризма“, заяви той.
"Ресторант може да заведе дело за уронване на доброто име“, припомни той.
"България има 4 хотела на "Мишлен“. Жалко е, че дори собствениците им не го обявяват“, каза шеф Петров.
"Защо не ги споменаваме тези неща? Защо тези, които постигат нещо, трябва да работят с чужденци?“, попита той.
Проф. Драганов изтъкна, че България разполага с разнообразие за всеки вкус – от безлюдни плажове, където никой не е стъпвал от 10 години, до претъпкани плажове с всякакви чужденци.