Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефката на КЗП с важна заповед! Влиза в сила незабавно
©
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова издаде заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на "Wildkraut Energy Sniff“ и "Sniff Bull Energy Dust“- продукти, които представляват алтернатива на енергийна напитка и се приемат назално, чрез вдишване през носа. Продукттите са идентифицирани като сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

КЗП бе сигнализирана от граждани и при разпространената в социалните мрежи реклама санкционира онлайн търговци, предлагащи продукта "Sniff Bull Energy Dust“, като поиска становището и на Министерство на здравеопазването относно безопасността на този продукт.

Приоритет в дейността на председателя на КЗП е недопускането на пазара на продукти, които застрашават здравето и живота на потребителите.

След подадения сигнал и съвместните действия с Министерството на здравеопазването, председателят на КЗП г-жа Мария Филипова издаде заповед за забрана на производството, вноса и разпространението на продуктите и разпореди изтегляне на "Wildkraut Energy Sniff“ и "Sniff Bull Energy Dust“ от всички търговски обекти.

Ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE.

Г-жа Мария Филипова апелира към всички потребители, закупили тези продукти, да преустановят незабавно тяхната употреба, както и призовава всички търговци да преустановят продажбата и да изтеглят от търговската мрежа тези опасни за здравето продукти.

След реклама в интернет пространството се извършиха съвместни проверки между на КЗП и Регионалните здравни инспекции, като бе установено наличие на "Wildkraut Energy Sniff“ в търговски обекти. Продуктът съдържа съставки като кофеин, таурин, гуарана и други вещества, които са свързани с различни рискове за здравето при многократна употреба.

От страна на Министерство на здравеопазването е изискана от производителя на продукта "Wildkraut Energy Sniff“ подробна информация за количествения и качествен състав, предназначението и начина му на употреба.

С цел преценка безопасността на посочените по-горе продукти е изискано становище и от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по медицинската специалност "Ушноносно-гърлени болести“.

Установено е, че продуктите представляват риск от възпаление на носната лигавица, възможност за блокиране на дихателните пътища и други неблагоприятни последици за организма. При системна (редовна) употреба, чрез вдишване през носа на продукта Wildkraut Energy и "Sniff Bull Energy Dust“ като енергиен снииф, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да доведе на първо време до епистаксиси с вторична инфекция и последваща перфорация на носната преграда със затруднено носно дишане; нарушение на качеството и физиологията на вдишвания въздух; хипоксия, които водят до други усложнения за целия организъм.

КЗП продължава да следи стриктно пазара и да предприема мерки за защита на потребителите от опасни продукти.



Още по темата: общо новини по темата: 32
12.09.2024 »
11.09.2024 »
01.09.2024 »
31.08.2024 »
31.08.2024 »
30.08.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.09.2024 г.
0
 
 
А вносителят санкциониран ли е. И как е внесъл такава стока. ??Защо не се съобщи името на вносителя..??
Aнонимен
на 13.09.2024 г.
0
 
 
Аз в края на 2023 г също пуснах сигнал за интернет доставка колективна с всички документи дори не отговориха с 1 ред. Относно мобилните оператори те не работят в защита на потребителите а в интерес на мобилните оператори. Защо мога да си купя сирене 100 гр. Защото имам толкова пари а не мога без да ме заплашват и да казват че така не мога да си запазя номера ако не е еди колко си лв. Защо съм принудена да плащам за 2000 мин когато говоря 200_300.. защо ми неограничен интернет когато ми стигат 1000. Направо изнудват пенсионерите с планове които не са изгодни. Кой ще ни защити.
Aнонимен
на 13.09.2024 г.
0
 
 
Само да кажа,за КЗП.Преди време от боя за коса закупена от Лили дрогерии,без срок на годност,жена ми щеше да умре,закарах я в спешното където установиха преданафилафтичен шок задушаване,и получи документ за това с който подадох оплакване и снимков материал,подробно,след време получи писмо,в което пишеше че не са представени доказателства,което ме наведе на мисълта колко бързо бяха предупредили магазина да си изтегли партидата,ни лук ял ни лук мирисал,та....тези дето им представих,боята марката и снимков материал плюс заключението от спешно отделение,явно в услуга на някой така и не са взели нужните мерки.само да ви кажа че,в европейска държава щяха да ги разпердушинят но не и в БГ.а да ви е честито.
0
 
 
Малко на "Директор на водопад" ми прилича !
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
+1
 
 
Най-после ,нещо нормално да се направи ,в други държави не ги допускат да влязат .
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
+1
 
 
Добре, че беше тая простакеса да го рекламира с перфорираният нос, че да го забележи някоя инспекция ? смятай какво се продава още по магазините, за което не знаем
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
0
 
 
Опростачването продължава...докато стигнат до там да приемат боклуците а*ално !
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
0
 
 
КЗП са като закрила на детето ,реват подскачат и никаква работа не вършат . Защитават правата на търговците , а не на потребителя.
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
+1
 
 
Спират ги за да върви тяхната продукция... Що не вземат да забранят стотиците енергийни напитки с неясен състав?
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
+1
 
 
А къде бяхте со сега!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: