Шефът на Народния театър: Ние сме единственият сектор в държавата, в който за да си подсигурим заплатите, трябва да имаме резултат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:39
518
В последните седмици корупционни скандали в няколко български театъра потресоха обществото. В същото време обаче Джон Малкович и други големи имена в тази сфера избраха България и така поставиха българската сцена на друго ниво в света на изкуството. 

Директорът на Народния театър "Иван Вазов“ Васил Василев коментира актуалните въпроси. 

"Има дефекти в самата система на финансиране. Те се показаха още по време на COVID-19 през 2020 г., когато се оказа, че хората работещи в сценични изкуства нямат заплати. Ние сме единственият сектор в държавата, в който за да си подсигурим заплатите, трябва да имаме резултат“, заяви той в ефира на NOVA.

"Приветствам всяка една проверка, защото се дава яснота каква е системата. Мога да ви кажа само периоди, в които не сме имали проверка при нас, мисля, че само през септември. Иначе ние сме в постоянен мониторинг. Аз нямам притеснения, лошото обаче е, че уеднаквяваме цялата система. Това е голяма грешка“, допълни Василев.

"Ние не можем да си отговорим каква е функцията на театъра, регионален или национален, какъв щат трябва да има този театър, какви постановки трябва да прави? Каква всъщност е нашата задача? Защото в момента сме поставени в задачата "изкарайте приходи“. Окей, но когато ги изкараме – сме престъпници. Това ли искаме да предложим на обществото?“, запита директорът и определи, че това е призив към министъра на културата.

По думите му Народния театър има 85 спектакъла, които се играят в периода от 20 дни на 3 сцени. 

"Нямаме възможност всичките представления да бъдат програмирани правилно. Има и осъвременяване на репертоара“, обясни той.

С големите личности, които избраха Народния театър, като Джон Малкович са водени редица преговори, подчерта Василев. 

"Мога да кажа хубав спомен с него, когато пристигна преди една година. Говорим си с него творчески и аз реших да го поканя да постави в Народния театър. Когато зададох най-тежкия въпрос на един мениджър към творец: Какъв е хонорарът за неговото представяне? Той ме погледна и каза: "Колко е обичайният хонорар при вас?“, аз казах сумата. А той отговори: "Това е, аз не идвам за пари“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
12.10.2024 Бивш министър на културата за театралните афери: Това е малоумие - петното, което се хвърли е невъобразимо
11.10.2024 Найден Тодоров: Двама са замесени в схемата с театрите - не става дума само за източване на заплати, има игра с фирми
08.10.2024 Министърът на културата за аферата в театрите: Нека има външна проверка
08.10.2024 Пловдивският съд с ново решение за диригента Манукян и компания
07.10.2024 Проговори директорът на Пазарджишкия театър
06.10.2024 Министърът на културата: Схемата с разградския театър не е нова
Още новини от Национални новини:
Политолог: Тези избори са въпрос на оцеляване за почти всички пар...
Борисов за правителство с равноотдалечен премиер: Може да се изми...
Кога и как ще ги стигнем? Сравнение между средните пенсии в Бълга...
От Пловдивската адвокатска колегия се обявиха срещу номинацията н...
Как и къде да влагаме парите си, за да ги спасим от инфлацията?
Радостина Жекова, ДСЗ: Ако изплащането на 125-те млн. "украинска ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).