Шофьори, извършващи нарушения от незнание, остават без книжка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (18)
09:08 / 03.01.2012
785
Шофьори, които извършват нарушения на пътя от незнание, ще остават без книжка и ще бъдат изпращани на проверочен изпит. Това съобщиха от ръководството на столичния КАТ.

Анализите на експертите в "Пътна полиция" към СДВР показват, че голям брой водачи погазват грубо правилата за движение без умисъл, а поради факта, че не познават добре закона. Затова една от първите акции на полицаите в София през 2012 година ще бъде насочена към подобни нарушители, защото те са изключително опасни.

"Когато на натоварено кръстовище сме поставили регулировчик, има доста шофьори, които изобщо не знаят как да реагират и заради незнанието си създават опасни ситуации
Да не говорим, че понякога регулировчикът се разминава на косъм от прегазване", коментираха от столичния КАТ. За подобни водачи наказанието е записано в член 171 алинея първа, където се посочва "който поради незнание е извършил немаловажно нарушение на правилата за движение, ще бъде лишаван временно от право на управление до успешното полагане на проверочен изпит".

"За миналата година няма нито един шофьор, наказан по този член от закона", коментира шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. След задълбочен анализ ръководството на "Пътна полиция" е разпоредило стриктно да се следи за подобни водачи и законът да се прилага спрямо тях.

Проверката на знанията преди налагането на санкцията ще става доста лесно. Когато бъде спрян нарушителят, ще бъдат питан дали е видял знака и какво означава той. Ако водачът познава табелката, но просто не я е забелязал, ще получава само акт. В случай обаче не знае какво означава
ще остава без свидетелство.

"За нас е важно всеки един шофьор да познава закона и да си знае правилата. Тогава самият водач не може да бъде манипулиран и контролния орган", коментираха от МВР.
Засега от КАТ посочват, че знаците и маркировката най-често се пренебрегват заради незнание. "Често не се знае степента на тежест - първо е маркировката, след това следват знаците, светофарите и регулировчикът. Между светофара и регулировчика по тежест се намират временните знаци, които могат да показват например, че на платното се извършват ремонтни дейности", обясниха още от "Пътна полиция".

"Нека шофьорите си препрочитат правилника за движение от време на време, защото има не толкова масови знаци, които могат да се забравят. Познаването им ще им бъде само от полза", коментираха от КАТ.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Всички български политици и институции трябва да се обед...
Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват кмета на Общ...
Втора статуя в Големия канал на Хераклея Синтика!
Румен Радев наложи вето на промените в Гражданския процесуален ко...
Колко пари трябва да имаме спестени, ако искаме да си купим имот ...
Имитиращите продукти по щандовете в магазините намаляват, но се у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).