Шофьори на ТИР-ове масово нарушават закона за движение по пътищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:45 / 28.08.2011
778
Шофьорите на ТИР-ове масово нарушават закона за движение по пътищата, жалват се пътуващи през прохода на Републиката. Водачите на тежкотоварните коли не зачитат ограниченията на скоростта, не спазват никаква дистанция и леките коли са принудени да спират на отбивки, за да не бъдат пометени. Ефективен контрол трудно може да са оказва, а причините са различни.

Неразумните скорости, с които масово карат шофьори на ТИР-ве, както и тоталното незачитане на закона за движение по пътищата от тяхна страна, създава сериозни предпоставки за тежки произшествия. Водачи на леки автомобили са принудени също да настъпват газта, за да избягат от залепилата се зад тях 40-тонна кола, с натиснат клаксон.

Такива рискове поемат водачите преминаващи през прохода на Републиката.

В този район инфраструктурата технически не позволява на пътните полицаи да спрат ТИР. Освен това, чуждестранните шофьори-нарушители, трябва да бъдат ескортирани от пътния патрул до съответното РПУ, където да им бъде осигурен преводач и да бъде връчен акта. Съгласно Закона за административните нарушения и наказания нарушителят има право да обжалва в 7-дневен срок наказателното постановления. Няма правен механизъм, по който нарушителят да бъде задържан и по съответната административна принуда да остане на територията на България.

Юристи са категорични, че Законът за административните нарушения и наказания трябва сериозно да бъде променен, за да се избегне порочният кръг.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Желязков: Отиваме към 7-ми избори, това е такава скорост към нищо...
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен в Перник
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Димитър Главчев заминава за Ню Йорк
Българи ще участват в дигитализацията на Европа – ще черпим от ре...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).