Ще отпаднат ли медицинските бележки за детска градина?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:03
269
Така наречените "контактни бележки“ за детските градини да отпаднат, а здравно-профилактичните карти да станат дигитални, предлагат от Здравното министерство.

За втори ден Гергана и синът ѝ са пред лекарския кабинет за контактна бележка - нужна, за да се върне на градина.

"Мисля, че е голяма тежест върху всички родители, както и за докторите. Тук винаги е голяма навалица и основно са хората за контактни бележки“, казва Гергана пред bTV. 

Бележките се изискват от градините след повече от 10 дни отсъствие. В тях лекарят се подписва, че детето не е общувало със заразно болни.

"Майката идва, преглеждаме детето, тя предния ден е пристигнала от екзотична дестинация. То е пътувало със самолет. След това майката го отвежда в мола. Там пак е подложено на контакт. Този лекар е принуден да напише, че детето няма контакт със заразни заболявания. Това е нонсенс“, обяснява доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Лозенец“ София.

Целта на тази мярка, както и на дигитализацията на здравните картони, е да облекчи и родителите, и лекарите.

"Ще отпадне задължението на родителите за предоставяне на посочената информация в детските градини на хартиен носител и намаляване на тяхната ангажираност“, посочват от здравното министерство.

"Те стоят на едни опашки, безумни, големи и чакат. И в този коридор те се сблъскват с деца с вирусни заболявания“, казва още доц. Узунова.

Дори и при дигитализация на здравните картони преглед на детето преди издаването им остава задължителен. Промяната би могла да стане факт от новата учебна година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Финансовият министър даде информация за Бюджет 2025 година
Костадин Костадинов: Не подкрепяме становището на КСНС, има двоен...
Радев след КСНС: Няма пряка заплаха за България, но рискът от тер...
Джейхан Ибрямов е бил закаран за преглед в МВР болница?
Какви обезщетения ни дължат при незаконно уволнение, което сме до...
Трябва ли да се притесняваме за цените на петрола у нас?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).