Ще плащаме ли повече за хляб и олио?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:00
292
"В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване и плавно изменение на кривата, но това е съвсем нормален процес. От март на 2023 г. не сме наблюдавали резки изменения, пазарът е в добро устойчиво равновесие и всичко е балансирано с търсенето", каза председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Към момента стойността на олиото е по-ниска от миналата година. Той прогнозира увеличение на цената, но по думите то няма да бъде драстично.

"Може би ще има увеличение, но то ще е плавно и няма да е със сериозни проценти. Самият пазар ще каже къде е границата според търсенето и предлагането. Реколтата понесе щети, това е характерно и в Молдова, Украйна и Румъния. Ситуацията обаче няма нищо общо с тази преди две години. Може би ще стане по-трудно за набиране на суровина и ще реализират по-ниска рентабилност, но не виждам условия, които да застрашават бранша и да има фалити и затваряне на предприятия“, обясни Владимир Иванов.

По отношение на хлебните изделия сме най-добре осигурени, увери председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Там имаме доста добра реколта, с добро качество, близка до рекордните. Там проблемът е с ниската международна цена. Аналогично е и с царевицата. По отношение на реализацията на нашите производители никак няма да им е лесно, пазарът ще е труден от гледна точка на рентабилност и получаване на цена. Потребителят не би трябвало изобщо да пострада по отношение на хлебните изделия“, посочи той.

По думите му на пазара има сирене и от 10, и от 40 лв. на килограм. Въпросът е качеството.

"Хубаво висококачествено сирене няма как да има за 10 лв. Потребителите да не гледат на всяка цена ниската стойност, а да съобразяват цената с качеството. Трябва много добре човек да се информира кой е производителят, от коя мандра е, с каква слава е, какво съдържа сиренето“, съветва Владимир Иванов.

Той коментира и цените на основните продукти в Северна Македония, където проверка на bTV показа, че много хора избират да пазаруват.

"Не си пожелавам да имаме пазара на Северна Македония, нашият пазар е много по-добре зареден. В РСМ можеш да произведеш каквото и както си искаш. Яйцата са немаркирани, без контрол, свободно продавани. Когато отидеш в такъв тип дестинации да си пазаруваш особено с по-големи количества – рискът е огромен. Да не давам примери с дюлеви ракии, където няма никакви дюли. Това е някаква мода, разликите в цените на са чак такива, че да си заслужава ходенето“, каза Владимир Иванов.

По думите му продължителната ескалация на напрежението в Близкия изток може да се отрази на световните борсови пазари и да доведе до поскъпване на горивата, лекарствата и други продукти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (393):
05.10.2024 Време за пазар: Къде е по-евтино - у нас или в РС Македония?
01.10.2024 Експертите дадоха отговор на въпроса: Ще поскъпне ли олиото?
29.09.2024 Рекордно нисък добив на слънчоглед у нас: Възможно е олиото да поскъпне
28.09.2024 Есента започва с по-високи цени: По-скъпо вече ни излиза олиото, брашното и сиренето
26.09.2024 Убийствена цена за килограм боровинки, дурианът достигна 240 лева
26.09.2024 Как да изберем качествено сирене?
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след катастрофа на пътя Добрич - Варна
Отбелязваме 50 години от това паметно събитие, което няма край
Гръцкият посланик у нас за опашките по границите: Въпросът е слож...
Иво Инджев: Заплахите за Трета световна война са плод на безсилие...
Транспортният министър: Няма необходимост от евакуация на наши съ...
Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста Джейхан Ибрямов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).